Valeč: Na poště u muzejní kavárny mají roušky zdarma. Jsou třeba z kusu pánské košile...

21.03.2020 6:30

Ve Valči jsou jedni z prvních dobrovolníků, kteří se sami pustili(y) do šití roušek pro spoluobčany.

Valeč: Na poště u muzejní kavárny mají roušky zdarma. Jsou třeba z kusu pánské košile...
Foto: Archiv komunitního centra
Popisek: Eva Machová (vlevo) během šití roušek v Komunitním centru Roháček.

Hlavní osobou, která akci ve Valči rozproudila, je paní Eva Machová. Aby měli roušky i muži, rozstříhala i manželovu košili. 

Na otázku, kolik roušky stojí, kroutí Eva Machová hlavou. Své "noční šichty" teď spolu s dalšími, kteří chtějí přidat ruku k dílu, dělá prostě pro dobro lidí. "Já jsem vždycky první na barikádách," směje se nad svou povahou.
Pošta sídlí v nově otevřeném Komunitním centru Roháček.
 
"Prosíme, abyste použili roušku vždy, když jdete NA POŠTU," apelovali lidé z komunitního centra a z pošty už v pondělí po zavření provozoven a restaurací, kdy ještě neplatil plošný příkaz zahalování dýchacích cest. Už tehdy začali šít a nabízet roušky zcela zdarma.

Jistě nastane doba, kdy jí to budou moci spoluobčané "oplatit". Například až vše pomine, bude možné se sejít v místní kavárně u muzea, kterou provozuje s manželem, a vynahradit tak současnou situaci, kdy musejí mít zavřené jak restaurační zařízení, tak muzeum.

Pokud ale kdokoli chce nějak přispět, určitě tak může učinit nějakým příspěvkem pro Komunitní centrum Roháček, informace jistě rády poskytnou pracovnice pošty, která v přízemí budovy sídlí.

Netradičně přijel valečským šičkám roušek přispět starosta Věrušiček Petr Kvasnička. Když docházely gumičky, přinesl velké množství podprsenkových "ramínek", které lze rovněž použít.

Poznámka:

Česká pošta zveřejnila ve středu 19. 3. 2020 informaci o tom, že přepravuje roušky zdarma, bez nutnosti platit poštovné. Tato informace neznamená, že by Česká pošta rozdávala roušky veřejnosti. Pošta pouze zdarma přepraví roušky mezi odesílatelem a adresátem, a to v případě, že jsou odesílány zdarma, bez požadavku zaplacení adresátem.

Česká pošta má bohužel pouze vlastní omezené kapacity ochranných prostředků, které směřuje svým vlastním zaměstnancům. Na pobočkách pošt obecně nedochází k výdeji roušek zdarma - v obci Valeč je výjimka z iniciativy místních žen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…