Veřejné zakázky ve Frýdku-Místku jsou transparentní

20.09.2014 11:11

Veřejné zakázky ve Frýdku-Místku jsou zveřejňovány v souladu se zákonem a mnohdy nad jeho rámec. Informace o zakázkách jsou všem k dispozici na webových stránkách města, ve Věstníku veřejných zakázek spravovaném Ministerstvem pro místní rozvoj ČR a na profilu zadavatele, který je podle zákona pro zadavatele veřejných zakázek povinný.

Veřejné zakázky ve Frýdku-Místku jsou transparentní
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Přístup k informacím o veřejných zakázkách tak má opravdu každý, kdo se o ně zajímá, tedy nejen podnikatelé, ale i občané. Uchazeči o zakázku přitom mohou být z celé České republiky i Evropské unie. Rozhodnutí o zakázkách jsou pak zveřejňována v usneseních rady města.

Věstník veřejných zakázek – spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj a podle zákona jsou v něm zveřejňovány zakázky v hodnotě od 2 milionů, u stavebních zakázek od 6 milionů korun. Věstník je přístupný nejširší veřejnosti, zakázky zadané v rámci celé republiky na něm může sledovat opravdu každý. Ve věstníku město nejdříve předběžně oznámí, že bude zadávat určitou veřejnou zakázku. Po třiceti dnech od oznámení zveřejní podrobnější informace k zakázce – popis zakázky (zadávací i projektovou dokumentaci), očekávanou cenu, kvalifikaci, kterou musí uchazeč splňovat, způsob hodnocení jednotlivých nabídek a podobně. Tyto informace následně zveřejní na profilu zadavatele, což je webová stránka, na které město musí ze zákona zveřejňovat všechny zakázky od výše uvedených hodnot, jeho adresa je ve věstníku zveřejněna a najdete ji rovněž na webových stránkách města v sekci podnikatel.

Profil zadavatele je elektronický nástroj, prostřednictvím kterého město zveřejňuje informace a dokumenty ke svým veřejným zakázkám zejména pro uchazeče o zakázky, ale i širokou veřejnost - podle zákona o veřejných zakázkách jsou od roku 2010 takto zveřejňovány všechny zakázky uvedených hodnot. Město nad rámec zákona a nad rámec svých povinnosti na tomto „profilu zadavatele“ zveřejňuje zakázky již od jednoho sta tisíce korun a mnohdy i zakázky s ještě nižší cenou. Na tomto profilu jsou zveřejňovány i následně uzavřené smlouvy ke každé zakázce v hodnotě nad půl milionu, kde se může každý člověk seznámit s jejím celým textem, včetně ceny a podobně.

Na profilu zadavatele a ve věstníku veřejných zakázek se může každý, kdo má potřebnou kvalifikaci a zejména odpovídající živnostenské oprávnění, seznámit s požadavky města a ucházet se o veřejnou zakázku.

Zakázky malého rozsahu s cenou do sta tisíc korun lze zadat přímo jednomu dodavateli. Vedoucí daného odboru magistrátu v takovém případě nese odpovědnost za to, že cena zakázky odpovídá obvyklé ceně na trhu. Většinou ale město obešle minimálně tři vybrané dodavatele nebo zveřejní výzvu na profilu zadavatele. Přijaté nabídky následně posuzuje komise tvořená z úředníků a právníka magistrátu, v komisi může být, pokud má zájem, i člen zastupitelstva města. O posouzení a hodnocení nabídek je veden záznam.

Soutěžení veřejných zakázek. Nabídky posuzuje komise jmenovaná radou města. V komisi jsou vždy odborníci na danou problematiku a také zástupce opozice, aby nebyl zpochybněn postup při hodnocení nabídek. Již to je jedním ze stupňů kontroly a transparentnosti.

Rada města Frýdku-Místku rozhodla o tom, že většina větších zakázek bude vyhodnocována formou elektronické aukce. Důvodem je snaha o dosažení nejnižší ceny, například v případě výstavby haly Polárka se díky elektronické aukci podařilo vysoutěžit o více jak sto milionů nižší cenu.

Hlavním hodnotícím kritériem pro získání zakázky je již dlouhodobě právě nejnižší cena. Po podání předběžných nabídek v písemné formě se uchazeči o zakázku přihlásí elektronicky ze své firmy na webovou stránku, na které bude aukce probíhat. Po zahájení aukce pak každý z nich na své obrazovce vidí svou nabízenou cenu a cenu, která je aktuálně nejnižší, a má možnost nabídnout nově cenu nižší. Nevidí přitom, které firmy jsou také přihlášeny a o zakázku spolu s ním soutěží. Jednotliví uchazeči o zakázku svou nabídkovou cenu snižují až na hranici, za kterou jsou schopni zakázku realizovat. Aukce končí, když už žádný z uchazečů dále nesnižuje cenu.

V případě, že se do aukce nikdo nepřihlásí, získá zakázku uchazeč, který nabídl nejnižší cenu v písemné podobě.

Začátkem září se v elektronické aukci soutěžila zakázka na další úpravy sídliště Slezská. Předpokládaná cena zakázky dle rozpočtu projektanta činila 70,3 milionů korun. Nejnižší nabídková cena před zahájením elektronické aukce činila 46,5 milionů. Při zahájení elektronické aukce se z této částky vycházelo. V rámci aukce pak byla částka sražena o více jak 4,5 milionů korun na konečných téměř 42 milionů korun. Samotná aukce trvala přes tři hodiny, miliony srážely firmy po dvacetitisícových částkách.

Kontrolní mechanismy

Prvotní kontrolu provádí sami uchazeči o zakázku, kteří mají možnost nahlédnout do dokumentů, kde je zaznamenán postup vyhodnocení kvalifikace jednotlivých uchazečů a hodnocení nabídek. Pokud s něčím nesouhlasí, mohou podat námitky.

Po ukončení výběrového řízení může každý občan nahlédnout do všech dokumentů, které se zakázky týkaly. Na investičním odboru magistrátu mu v případě zájmu také sdělí, proč byl zvolen právě konkrétní postup a podobně. V rámci transparentnosti zakázek již víc dělat nelze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: frydekmistek.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…