Vimperský kalendář pokřtili vodou z Boubína

11.08.2015 17:23

Vodou z Kaplického potoka, který pramení na Boubíně a napájí zdejší jezírko v Boubínském pralese, pokřtil fotograf, muzikant a pedagog Jan Tláskal spolu se starostkou města Jaroslavou Martanovou kalendář „Vimperk … pod Boubínem 2016“. Originální kalendář nafotil uznávaný fotograf exkluzivně pro město Vimperk.

Vimperský kalendář pokřtili vodou z Boubína
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

„V kalendáři je celkem čtyřiadvacet snímků, z nichž vrchní v rámci každého měsíce byl pořízen vždy z nejvyššího možného místa české Šumavy, kterým je vyhlídková plošina boubínské rozhledny,“ uvádí Jan Tláskal.

Uvedeno v kalendáři „Vimperk…pod Boubínem 2016“:

Vimperský učitel Jan Tláskal dělí svůj čas mezi tři velké lásky: hudbu, jíž se živí, dále fotografování, které náleží spolu s historií, výtvarným umění a turistikou k největším z jeho koníčků (první fotoaparát našel v jedenácti letech pod vánočním stromečkem a dnes vedle vlastního kreslení světlem též sbírá historické fotopřístroje), a konečně Šumavu, na níž se narodil. Pokud tedy zrovna nesedí u klavíru v základní umělecké škole či gymnáziu, případně na pódiu některého koncertního sálu, dívá se s velkou pravděpodobností na svět objektivem, a to nejraději ze šumavských vrcholů, zejména pak Boubína. Již osmým rokem na něj podniká každý týden v kterékoli denní i noční době za každého počasí pravidelné výstupy nebo cyklistické výjezdy, jejichž počet míří v celkovém souhrnu do sedmé stovky. Tajemný Boubín, opředený pradávnou historií a zásluhou vyhlídkové plošiny na své rozhledně představující v současnosti nejvyšší místo české Šumavy, se stal muzikantu a fotografovi nejen nepostradatelným místem odpočinku a regenerace, ale především silným inspiračním zdrojem, mimo jiné zúročeným i v tomto kalendáři.

„Na fotografiích Honzy Tláskala uvidíte jak je Vimperk krásné město. Díky jeho objektivu se na fotografiích ukazují místa nebo pohledy, která normální smrtelník přehlédne,“ uvedla při slavnostním křtu ve vimperské Kavárně Ve Skále Jaroslava Martanová, starostka Vimperka.
Kalendáře jsou v prodeji za 82 korun na vimperském náměstí Svobody v Turistickém informačním středisku a ve vybraných vimperských knihkupectvích.
Na stejné akci spolupracuje Jan Tláskal s vimperskou radnicí již podruhé. Před čtyřmi lety se společně s ostatními členy místního fotoklubu podílel na kalendáři pro rok 2012 „Vimperk v detailech“.

Se stejným fotoklubem, kde se mezitím částečně obměnila členská základna (současní členové – Jaroslav Frajkor, Karel Krejčí, František Boška, Josef Bostl, Pavel Hyksa a Jan Tláskal. Více informací – http://fotoklubvimperk.nafotil.cz) spolupracuje Jan Tláskal na dalším kalendáři, kterým se bude město Vimperk chlubit v roce 2017.

„Téma v této chvíli prozradit nemohu. Ale znovu půjde o prezentaci krás města, okolní přírody i lidí, kteří zde žijí,“ uzavřel Jan Tláskal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…