Vsetín: Bike arénu v Semetíně čeká v budoucnu další rozvoj

10.07.2017 8:36

Bike aréna Vsetín v Semetíně se mezi bikery stává stále vyhledávanější lokalitou. Zajezdit si po jejích tratích přijíždí jak místní, tak i „přespolní“ vyznavači terénních tras. Vzhledem k nárůstu popularity by město chtělo trati do budoucna nejen udržovat, ale i rozšiřovat a zkvalitňovat.

Vsetín: Bike arénu v Semetíně čeká v budoucnu další rozvoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Po jarní brigádě, za kterou patří poděkování více než šedesátce bikerů, byla ještě před zahájením sezóny kompletně upravena druhá etapa bike arény, tedy traily Duhový a Mraznica, které tak nyní splňují ta nejnáročnější kritéria. Svědčí o tom i pochvalná slova v jednom ze specializovaných časopisů, kde se dokonce píše, že oba zmiňované traily jsou „to nejlepší, co dnes v českých trailcentrech najdete. Je to koncentrovaná dávka flow.“

Bike aréna sice dosud není vybavena žádným speciálním zázemím, ale od konce loňské sezóny je zde k dispozici mobilní WC a dvě zastřešené odpočívky se stojany na kola poblíž restaurace Formanka a pod Drastihlavou.

„Bike aréna je v provozu už čtvrtou sezónu, a vzhledem k její navštěvovanosti už musíme myslet na generální rekonstrukci první etapy od chaty Nivka směrem k Semetínu. Chtěli bychom, aby proběhla letos na podzim a pokračovala na jaře příštího roku před zahájením sezóny,“ uvedl místostarosta Tomáš Pifka s tím, že i do budoucna město hodlá další rozvoj bike arény podporovat. „Od dokončení druhé etapy uběhly dva roky a za tuto dobu jsme zjistili, že tento sport nijak nenarušuje rekreační ráz údolí a nepoškozuje přírodu,“ dodává místostarosta.

Právě proto se radnice hodlá vrátit k myšlence, která nebyla zatím zrealizována, a to logickému propojení I. a II. etapy, které by zvýšilo funkčnost celé bike arény. „Spojovací trasa by měla vést přes Ratibořský Grúň a vrch Křížový zpět k chatě Nivka,“ upřesnil trasu Pifka, podle jehož slov by město chtělo výstavbu této trasy zrealizovat příští rok a samozřejmě v nejlepším případě za využití dotačních prostředků, aby byla co nejméně zatížena městská pokladna.

„Vizí do budoucna je také vytvoření stoupacího trailu přes arboretum až k chatě Nivka a výstavba odpovídající základny s infocentrem a navazujícími službami,“ uzavírá místostarosta Tomáš Pifka.

Podle Romana Kalabuse, člena výkonného výboru České mountainbikové asociace, je navíc odpovídající zázemí nezbytné k tomu, aby byla vsetínská bike aréna dobře klasifikována agenturou CzechTurism a Českou mountainbikovou asociací. „Dobrá klasifikace v rámci služeb cestovního ruchu v souvislosti s terénní turistikou bude podmínkou pro získávání dotačních prostředků na další rozvoj trailů. Za současného stavu, kdy v Semetíně není zázemí téměř žádné, bychom na dotace nedosáhli. Proto je nutné to co nejdříve změnit,“ říká Kalabus, autor a vedoucí projektu BIKE RESORT VALAŠSKO, pod který patří mimo jiné i Bike aréna Vsetín. Kladné body by dle něj přinesla i pumptracková dráha, jejíž výstavbu by chtěl ve spolupráci s městem uskutečnit. „Jde o zábavný okruh pro děti i dospělé se spoustou vln, boulí a klopených zatáček,“ přiblížil Kalabus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…