Vsetín: Cena města pro Zdeňka Platzera

20.02.2024 19:26 | Tisková zpráva

Vsetínští zastupitelé v pondělí 19. února rozhodli o udělení Ceny města Vsetína za rok 2023 Zdeňku Platzerovi. Významného vsetínského folklorního choreografa, tanečníka a rukodělného výrobce vybrali z celkem 10 nominovaných osobností.

Vsetín: Cena města pro Zdeňka Platzera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Cena města Vsetína je udělována jednou ročně vsetínské osobnosti za významný přínos k rozvoji města v nejrůznějších oblastech lidské činnosti. Návrhy na ocenění bylo možné podávat do konce roku 2023. K tomuto termínu obdržela radnice celkem 17 nominací, některá jména se pak opakovala.
Radní doporučili zastupitelům nominovaných ocenit za rok 2023 folkloristu Zdeňka Platzera. Návrh podpořilo 14 z 15 přítomných zastupitelů.
„Nominacemi na Cenu města Vsetína se zabývala kulturní komise rady města a následně radní, kteří předložili zastupitelům návrh udělit tuto cenu Zdeňku Platzerovi. Ten si ji zaslouží nejen za dlouholeté působení v oblasti folkloru,“ zdůvodnil udělení ceny starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Folkloru se Zdeněk Platzer věnuje od roku 1952, kdy začal navštěvovat jako tanečník soubor Jasénka, který v letech 1971-1980 také vedl. Je uznávaný nejen jako tanečník, ale také pro svoji choreografickou práci. Své choreografie začal psát pro soubor Malá Jasénka, s níž trvala spolupráce celých 40 let a dala vzniknout desítkám choreografií, které se v souboru, ač v lehce pozměněné formě, tancují dodnes. Choreografie, za něž sklidil také mnoho ocenění na tuzemských i zahraničních festivalech, tvořil i pro soubory Jasénka, Lipta a Valašský soubor Kašava. Spolupracoval s Horáckým divadlem a ostravským studiem České televize.
Svůj region prezentoval také jako tradiční řemeslník. Dle svých návrhů tvořil na zakázku originální Valašky, kotuly a spony k opaskům valašských krojů.

V současné době je ve spolupráci s Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm členem a lektorem Školy mladých odzemkářů a zasedá také v komisích těchto soutěží.

Termín slavnostního předání Ceny města Vsetína bude stanoven po dohodě s laureátem ceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká Lípa: Od června se bude možné na úřadě prokázat občankou v mobilu

22:28 Česká Lípa: Od června se bude možné na úřadě prokázat občankou v mobilu

Čím dál tím víc věcí se v našem životě elektronizuje, kartičky po kapsách tak nosí čím dál tím méně …