Vsetín: Vsetín chystá novinky v MHD, cena jízdného zůstane zachována

11.10.2020 12:59

Městskou hromadnou dopravu (MHD) čeká od 1. ledna 2021 řada změn, jejichž cílem je zajistit její větší atraktivitu pro cestující. K dispozici je již také návrh nových jízdních řádů, které může veřejnost do 30. října připomínkovat.

Vsetín: Vsetín chystá novinky v MHD, cena jízdného zůstane zachována
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Všechny změny v MHD připravujeme s cílem, aby lidé při přepravě na území Vsetína preferovali hromadnou dopravu před osobní automobilovou a snížila se tak dopravní zátěž zejména v centru města,“ vysvětlil starosta Jiří Růžička.

Od nového roku by tak podle něj mělo dojít například k navýšení počtu autobusových spojů. „Ty pojedou v takzvaném taktovém režimu, tedy v pravidelných intervalech. Na nejužívanějších linkách v pracovních dnech například každých patnáct minut během špičky a každou půlhodinu mimo ni. Na méně vytížených linkách by měly autobusy jezdit v pracovní dny každou hodinu,“ zmínil starosta některé příklady.

Další změnou prošla organizace samotných linek. „Všechny budou protínat dva přestupní uzly, kterými jsou Dolní náměstí a autobusové nádraží. Cestujícím tak usnadníme přestupy mezi jednotlivými linkami. Čekací doba v těchto uzlech by se měla pohybovat v rozmezí pěti až deseti minut. V důsledku uvedeného zavádíme přestupní jízdné s třicetiminutovou platností,“ uvedl starosta Růžička a pokračoval: „Dále dojde k přečíslování linek a aktualizaci názvů celkem 28 zastávek. Prosím proto v této souvislosti cestující o zvýšenou pozornost.“

Nové uspořádání linek MHD je na první pohled patrné v návrhu jízdních řádů, který naleznete níže v přílohách. Veřejnost k němu může až do 30. října podávat připomínky prostřednictvím e-mailu na adresu jana.halasova@mestovsetin.cz nebo poštou na adresu Jana Halašová, Městský úřad Vsetín, Svárov 1080, 755 01 Vsetín. „Rádi bychom k návrhu jízdních řádů uspořádali také veřejné projednání. Uskuteční se ale jen v případě, že to koronavirová situace dovolí. O případném termínu konání budeme operativně a včas informovat,“ řekl starosta.

Ten připomněl i další novinku pro cestující MHD. „Od nového roku vyjede na všechny linky MHD čtrnáct nových nízkopodlažních autobusů. Díky pohonu na stlačený zemní plyn bude jejich provoz ekologičtější,“ doplnil starosta s tím, že všechny zmíněné plánované změny v provozu MHD nebudou mít dopad na cenu jízdného. Ta zůstane zachována na současné úrovni. „Ačkoliv počítáme s navýšením počtu najetých kilometrů ze současných 630 tisíc ročně na zhruba 800 tisíc, tedy o 27 procent, mělo by město doplácet na provoz MHD díky jeho zefektivnění jen zhruba o 16 procent více. Ze současných 15,5 milionů korun ročně očekáváme nárůst na zhruba 18 milionů,“ uzavřel Jiří Růžička.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

7:17 Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

Město Jičín osloví brněnskou Mendelovu zemědělskou univerzitu, konkrétně Lesnickou a dřevařskou faku…