Vsetín: Vsetínský krpec se vrátí do centra města

05.04.2024 16:31 | Tisková zpráva

Pestrý folklorní program, který skloubí taneční, divadelní i hudební pořady souborů z Čech, Moravy, Slezska i ze zahraničí, opět nabídne Mezinárodní folklórní festival Vsetínský krpec. Po tradiční roční přestávce se v červnu uskuteční již dvanáctý ročník a přinese novinku v podobě návratu festivalového dění do centra města. Hlavní program na pódiu na Svárově, doprovodné aktivity v Panské zahradě i pořady v domě kultury folklorně rozehrají město Vsetín o víkendu 21. – 23. června.

Vsetín: Vsetínský krpec se vrátí do centra města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Přípravy na dvanáctý ročník Vsetínského krpce jsou v plném proudu. Příznivci folkloru a dobré hudby se mohou i letos těšit na zajímavé soubory, zahraniční hosty a doprovodný program pro celou rodinu. Chybět nebude ani tradiční soutěž o titul nejlepšího tanečníka valašského odzemku a obuškového,“ informoval starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL), který je zároveň prezidentem festivalu.

Slavnostního zahájení se ujme v pátek 21. června v Domě kultury valašskomeziříčská kapela Docuku spolu s místními folklorními soubory. Festivalové dění však započne o několik dní dříve. „Chceme Vsetín oživit folklorem již v průběhu června, proto před samotným Krpcovým víkendem budou probíhat různé koncerty, edukační pořady či debata na folklorní tematiku,“ oznámil programový ředitel festivalu Rudolf Danajovič, který je spjat nejen s minulými ročníky Vsetínského krpce a místními folklorními spolky, ale je také výraznou osobností folklorního života známou po celé republice i za jejími hranicemi.

Součástí předfestivalového naladění bude i čtvrteční hudebně-taneční inscenace Bohyně v podání vojenského tanečního souboru Ondráš z Brna. Během celého festivalu se pak mohou diváci kromě místních souborů a představitelů dalších směrů českého, moravského i slezského folkloru těšit také na vzácné zahraniční hosty. „V letošním ročníku chceme na Vsetín přivézt atraktivní i exotické taneční soubory,“ uvedl Rudolf Danajovič.

Novinkou je přesun hlavního programu z Panské zahrady, kde se v minulých letech konal celý program, zpět do centra města. „Vyslyšeli jsme hlasy veřejnosti a rozhodli jsme se oživit folklorem celé město. Proto se po dohodě s vedením festivalu hlavní program vrací na Svárov,“ vysvětlil místostarosta Pavel Bartoň (ANO 2011).

Doprovodné pořady se i nadále budou konat v Panské zahradě, kde již od dopoledních hodin návštěvníci najdou oddychovou zónu, workshopy, dílničky, divadélko nebo živá zvířata.

Nedílnou součástí Vsetínského krpce bude tradiční soutěž o titul nejlepšího tanečníka valašského odzemku a obuškového. „Hlavní program bude probíhat v odpoledních hodinách na pódiu na Svárově. Vstup na venkovní akce je zdarma, zpoplatněny budou pouze pořady v Domě kultury,“ uzavřel ředitel festivalu Rudolf Danajovič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…