Vsetín si připomněl výročí vypálení židovské synagogy

20.03.2024 16:28 | Tisková zpráva

Přibližně stovka Vsetíňanů v čele s představiteli města se v úterý 19. března sešla u památníku na Štěpánské ulici, aby si pietním aktem připomněla 85. výročí vypálení židovské synagogy, která v tomto místě dříve stávala.

Vsetín si připomněl výročí vypálení židovské synagogy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Synagogu nechal na Štěpánské ulici postavit koncem 19. století Židovský náboženský spolek. S příchodem nacistů a blížícím se začátkem druhé světové války byl ale vývoj židovské komunity na Vsetíně brutálně přetržen. V noci z 19. na 20. března 1939 byla synagoga vypálena příslušníky Schutzpolizei. Během následujících tří let byli občané židovské příslušnosti odvlečeni do vyhlazovacích táborů. Z 81 Židů, kteří žili na Vsetíně v roce 1939, se jich vrátilo po válce domů pouze pět.

Právě osudnou březnovou noc z roku 1939, kdy došlo k vypálení židovské synagogy, si Vsetíňané připomněli v úterý 19. března pietním aktem u památníku na Štěpánské ulici. „Připomínat si tyto tragické události je nezbytné obzvláště v dnešní době, kdy sice Česká republika nadále patří mezi nejsvobodnější a nejbezpečnější země, ale na mnoha místech nedaleko nás probíhají válečné konflikty. O to více si važme toho, co máme,“ uvedl při proslovu místostarosta Pavel Bartoň (ANO 2011).

Historické události spojené s pobytem i útlakem Židů v našem městě během předválečného a poválečného období připomněl ředitel Státního okresního archivu Vsetín Tomáš Baletka. Pěvecké a taneční vystoupení si pak připravili studenti Masarykova gymnázia, SZŠ a VOŠZ Vsetín. Na závěr pietního aktu přítomní položili k památníku květiny a svíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…