Vsetín opět získal ocenění stvrzující dobrou praxi

27.05.2013 13:30

Ve čtvrtek 16. května 2013 se v Praze na Novotného lávce uskutečnila Tematická sekce Národní sítě Zdravých měst (NSZM) s názvem "Veřejná služba a dobrovolnictví - současný stav a možnosti rozvoje v obcích"

Vsetín opět získal ocenění stvrzující dobrou praxi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Uplatnění veřejné služby v našem městě zde v rámci první části semináře prezentovala místostarostka Květoslava Othová. Součástí semináře bylo i slavnostní předání speciálního „razítka“ stvrzující dobrou praxi třem městům. Město Vsetín bylo mezi nimi.

Cílem akce, připravované ve spolupráci s Národním dobrovolnickým centrem HESTIA, bylo představit osvědčené postupy a nabídnout inspiraci, jak v obcích efektivně využívat potenciál veřejné služby a dobrovolnictví. Zazněla zde řada příspěvků z praxe obcí, neziskovek a firem.

V rámci semináře proběhla panelová diskuse, které se zúčastnili za národní úroveň Štepán Hošna, poradce náměstka ministryně práce a sociálních věcí, Monika Zelenková za Úřad práce ČR a Radek Jiránek za Ministerstvo vnitra. Místní úroveň a uplatnění veřejné služby ve městě Vsetín prezentovala místostarostka Květoslava Othová, pohled dobrovolnického centra Ústí nad Labem pak jeho ředitelka Lenka Černá. Největší diskuse proběhla právě na téma veřejné služby a jejího aktuálního legislativního ukotvení.

„Město Vsetín je jedno z mála měst, které umožnilo lidem dlouhodobě nezaměstnaným vykonávat od roku 2009 veřejnou službu a pomoci jim tak k návratu do zaměstnání. Město zároveň získalo bezplatnou pomoc při úklidu veřejného prostranství a zeleně, úklid cyklostezky, likvidaci černých skládek, úklid zastávek MHD, popelnicových hnízd nebo dětských hřišť, pomoc s úklidem sněhu v zimním období, ale také při stěhování v rámci městského úřadu, úpravách volných bytů v majetku města, výlep plakátů pro město, roznos kalendářů do bytů, pozvánek na setkání s občany nebo pomoc při organizaci kulturních akcí města pro veřejnost,“ vyjmenovala v rámci své prezentace výčet služeb, jež pro Vsetín veřejná služba zajišťovala místostarostka Květoslava Othová s tím, že stejně jako zástupci dalších měst upozornila, že je důležité apelovat na zachování veřejné služby jako vhodného nástroje pro návrat dlouhodobě nezaměstnaných do pracovního procesu, a že je nutná motivace pro ty, kteří veřejnou službu vykonávají, ať už určitou formou finanční bonifikace či motivací v podobě zvýhodnění pro získání zaměstnání. „ Oproti minulým letům, kdy jsme využívali pro město kolem 130 vykonavatelů veřejné služby, máme v současnosti pouze šest nezaměstnaných, kteří tuto službu vykonávají dobrovolně a bez jakékoliv odměny či zvýhodnění. Doufáme, že zákonodárci provedou legislativní úpravu tak, abychom mohli opět veřejnou službu využívat jak ve prospěch města, tak ve prospěch samotných nezaměstnaných,“ dodala místostarostka.

Součástí semináře byla diskutována žádaná podpora pro koordinátory veřejné služby na městech, ať už přímo v úřadech či ve spolupracujících organizacích. Poradce náměstka ministryně práce a sociálních věcí Štěpán Hošna hovořil o možných plánovaných návrzích úprav legislativy, nicméně přiznal, že se jich města pravděpodobně do konce roku 2013 nedočkají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…