Vsetín si připomene výročí vypálení židovské synagogy

14.03.2024 16:28 | Tisková zpráva

V úterý 19. března od 10 hodin si pietním aktem u památníku na ulici Štěpánské připomeneme 85. výročí vypálení židovské synagogy, která v tomto místě stávala.

Vsetín si připomene výročí vypálení židovské synagogy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Nejstarší dochováná zmínka o pobytu Židů ve Vsetíně pochází z roku 1661. Šlo tehdy pouze o jednotlivce. Počet příslušníků židovské komunity se začal zvyšovat v polovině 19. století. V návaznosti na to zde vznikl roku 1886 Židovský náboženský spolek, který nechal zřídit na Horním městě hřbitov a márnici, na Štěpánské ulici poté v závěru 19. století i synagogu.

S příchodem nacistů a blížícím se začátkem druhé světové války byl vývoj židovské komunity na Vsetíně brutálně přetržen. V noci z 19. na 20. března 1939 byla židovská synagogy vypálena příslušníky Schutzpolize. Během následujících tří let byli občané židovské příslušnosti odvlečeni do vyhlazovacích táborů. Z 81 Židů, kteří žili na Vsetíně v roce 1939, se jich vrátilo po válce domů pouze pět.

Právě osudnou březnovou noc z roku 1939, kdy došlo k vypálení židovské synagogy, si připomeneme pietním aktem u památníku na Štěpánské ulici. Ten byl v roce 1992 odhalen v místě, kde zmíněná synagoga stávala. Historické události připomenou zástupci vedení města a ředitel Státního okresního archivu Vsetín Tomáš Baletka. Vystoupí také studenti Masarykova gymnázia, SZŠ a VOŠZ Vsetín.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…