Vyškov: Sokolský dům dostal moderní toalety, oprava části střechy přišla na několik milionů

21.12.2023 16:14 | Tisková zpráva

Stovky vyvrácených či naprasklých stromů, značné škody v Zooparku Vyškov, poničená zámecká zeď, poškozené střechy Domova s pečovatelskou službou v Polní ulici či Sokolského domu. Ničivá bouře z června 2021 odvála polovinu střechy nad jevištěm právě z budovy, ve které sídlí vyškovský kinosál. Tehdy došlo k nejnutnějším zásahům. Nyní se střecha na Sokolském domě dočkala milionových oprav.

Vyškov: Sokolský dům dostal moderní toalety, oprava části střechy přišla na několik milionů
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Někdejší práce měly zejména zabránit dalšímu zatečení vody do kinosálu, a to formou lokální opravy krytiny a upevnění oplechování střechy. Následující rok zajistila odborná firma průzkum stavu střešní pálené krytiny a mykologický průzkum krovu. „Ukázal nám napadení části krovu dřevomorkou. U hřebenových střešních tašek docházelo k pozvolnému uvolňování. Hrozilo další poškození střechy či zatékání do budovy, což by samozřejmě bylo vzhledem k nedávno zrekonstruovanému interiéru nepříjemné, především v případě akustických obkladů. Do hlavní věže pak zatékalo dlouhodobě,“ potvrdil potíže vyškovský místostarosta Josef Kachlík.

Výrazně členitá budova dostala současnou podobu v případě střechy po roce 1913. Její půdorys je obdélníkového tvaru, střecha je sedlová a ukončená štíty. Krovová konstrukce je vaznicové soustavy, je z tesaného měkkého dřeva. Krov je pobitý latěním a krytinu tvoří pálená drážková krytina zřejmě z rekonstrukce v první polovině 90. let. Nad hlavním sálem jsou ve střeše čtyři plechové vikýře, nechybí celokovové ozdobné prvky (vázy), vyústění klimatizace, větrání či komíny.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43736 lidí

Zásahy jsou rozdělené na dvě etapy. Ta první zahrnuje opravu části střechy z pálených střešních tašek a části dřevěné střešní konstrukce poškozené a napadené dřevomorkou. „Stavební firma měnila všechny střešní tašky a částečně i části nosných trámů napadených dřevomorkou. Pod pálenou střešní krytinu natáhla paropropustnou fólii. Práce se týkaly také opravy věžičky a plechových váz, snesení starého komínu a opravy vikýřů. Ke zlepšení stavu došlo rovněž u hlavní věže Sokolského domu, na jejímž vrcholu je umístěný celokovový prvek. Oplechování věže volíme v odpovídajícím historickém rázu budovy,“ vyjmenovala Viera Maňásková, ředitelka Městského kulturního střediska Vyškov, které má kino ve správě.

Investice byla hotová koncem listopadu. O práce se postarala firma VESTAV group, s. r. o., vyšly na téměř 5 milionů korun.

O něco dřív pak skončily opravy toalet v přízemí Sokolského domu. Dlouhodobě nevyhovovaly platným normám, stěžovali si na ně návštěvníci. „Ostatně byly víc než pětadvacet let staré. Některé kabinky byly z technických důvodů trvale mimo provoz. Většina závad platila bez rozsáhlejších zásahů do rozvodů, podlahy a zdiva za neopravitelné,“ zdůraznila ředitelka Maňásková.

Kapacitně i dispozičně zůstaly toalety stejné, došlo k výměně vybavení a interiéru či opravě nefunkčních částí. „Prostory jsou obložené novými obklady, dělníci vyměnili sanitární zařízení, obměny se dočkalo také osvětlení. U toalet pro invalidy jsme nechali instalovat nová madla a úchyty. Celkově si od investice slibujeme zvýšení komfortu pro návštěvníky našeho kina,“ doplnil místostarosta Kachlík.

O modernizaci se postarala firma DOBEŠ-STAVBY, s. r. o., investice v tomto případě přesáhla 1,2 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…