Vysoké Mýto: Projekty a stavební akce v roce 2020

03.01.2020 21:10

V rámci schváleného rozpočtu města Vysokého Mýta na rok 2020 jsou i finanční prostředky určené na stavební akce a jejich přípravu.

Vysoké Mýto: Projekty a stavební akce v roce 2020
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

„Na rok 2020 máme připravené stavební akce zhruba za 108 milionů korun, část z nich jsou už součástí rozpočtu a ostatní čekají v zásobníku projektů. Bude záležet na zastupitelstvu a také na šikovnosti úředníků, které z akcí se v příštím roce rozběhnou a které ne,“ řekl starosta František Jiraský.

Ne všechny akce se stihnou v příštím roce zahájit a dokončit. „Situace ve stavebnictví je složitá a velké stavby se vlivem různých faktorů opožďují. Stavební firmy jsou přetížené a nestíhají zakázky, nebo se do toho vloží nějaká nepředvídaná záležitost, jaká se stala na poli za pivovarem, kde byl objeven archeologický nález a proveden následný průzkum. I to má samozřejmě vliv na termín dokončení,“ dodal starosta.

V roce 2020 město dokončí druhou etapu infrastruktury pro dvacet jedna rodinných domů v lokalitě za pivovarem a předpokládá se, že ve druhé polovině roku připraví pozemky k prodeji. Úpravy ulice Gen. Závady budou pokračovat druhou etapou v úseku od silnice I/35 ke Komenského ulici.

Dalším prioritou města jsou veřejná prostranství. „Dokončíme obnovu Masarykových sadů, zahájíme revitalizaci prostoru bývalých vojenských kasáren a počítáme také s třetí etapou regenerace panelového sídliště za pivovarem, kterou bychom mohli realizovat současně s parkem za pivovarem. Chtěli bychom pokračovat také s obnovou parků kolem historického centra města, tentokrát v Havlíčkových sadech,“ řekl Martin Krejza.

„Zajímavým finančně nepříliš náročným projektem bude obnovení a doplnění naučné stezky historickým centrem, na kterém spolupracujeme s městským architektem Jakubem Chobotským. Rádi bychom rozšířili a doplnili původní naučnou stezku panely připomínajícími historické události, osobnosti a významné budovy ve městě. Věříme, že to
lidé ocení,“ doplnil starosta.

Mezi další očekávané stavební akce patří úprava interiéru Šemberova divadla, rekonstrukce hospodářského pavilonu v Mateřské škole Čtyřlístek a úpravy v základních školách. Město se dále bude věnovat přípravě projektové dokumentace nové smuteční síně a projektu regenerace sídliště Družba.

O některých stavebních akcích rozhodne případná dotace. „Pokud obdržíme dotace, provedeme obnovu střešní krytiny na malé věži Litomyšlské brány a opravíme sgrafita na Pražské bráně. Také bychom chtěli pokračovat v revitalizaci veřejného osvětlení a postavit dopravní hřiště v Mateřské škole Slunečná,“ dodal místostarosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

10:28 Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

V rámci městských slavností čeká Děčín několik omezení. První z nich hned 17. 5., kdy půjde městem z…