Výstava krok za krokem provází historií plzeňského divadelnictví

02.09.2014 12:46

Výstavu s názvem Stavba Nového divadla a historie divadelních budov v Plzni mohou obyvatelé a návštěvníci města zhlédnout ve Smetanových sadech. Uspořádána byla k jedinečné příležitosti, otevření budovy Nového divadla.

Výstava krok za krokem provází historií plzeňského divadelnictví
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Dnešním okamžikem začíná úžasný divadelní týden, protože tato výstava je prvním krůčkem oslav, které jsou spojeny s výstavbou nové budovy. Jsem opravdu pyšný na to, že naše město má tak dlouhou divadelní tradici a divadlo je nedílnou součástí kulturního života v Plzni. Při této příležitosti jsme se rozhodli si všechny divadelní prostory připomenout,“ uvedl primátor Martin Baxa při slavnostním zahájení výstavy.

„Už jen pár chvil nás dělí od okamžiku, kdy se otevře Nové divadlo. Kamenné budovy jsou také prostory, ve kterých se díky umělcům a režisérům postupně vytváří jistá duše. A já si dovolím popřát Novému divadlu, aby díky umělcům a nám divákům, kteří vnášíme do kulturních stánků nadšení a obdiv, brzy získalo svou duši,“ doplnila náměstkyně Eva Herinková.

Fotografie rozvržené na venkovních panelech rozdělují expozici na dva tematické celky, které na sebe chronologicky navazují. První část je věnována historickým divadelním budovám a mapuje jejich dějiny od prvotních dochovaných zmínek z roku 1798. Provede zájemce pozoruhodnou etapou historie plzeňského divadelnictví, jejíž počáteční představení se konala v hostincích a domech, které dnes míjíme bez povšimnutí, a připomene také stavbu Velkého divadla. Venkovní expozice přináší pohled i do nedávno uzavřeného Komorního divadla.

Pomyslná druhá část panelů je věnována výstavbě Nového divadla. Fotografie vykreslují zrod budovy od prvního architektonického návrhu a poklepu na základní kámen přes budování základů a výstavbu obvodových zdí, až po instalaci složitých divadelních technologií a vybavování interiéru. V závěru výstavy se Nové divadlo představuje již v plném lesku připravené na slavnostní otevření.

Výstava bude před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje umístěna až do konce září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…