Výstavba protihlukové stěny na obchvatu Jičína začne v červenci

05.06.2017 10:48

Již brzy si obyvatelé Poděbradovy ulice užijí doma na zahradě chvíle klidu a zbaví se obtěžujícího hluku z obchvatu města.

Výstavba protihlukové stěny na obchvatu Jičína začne v červenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Ředitelství silnic a dálnic plánuje v polovině července začít s výstavbou téměř šestisetmetrové protihlukové stěny, která povede v nejkritičtější části na jihu Nového Města podél silnice I/16. Vybudování stěny je také jednou z podmínek Krajské hygieny pro povolení rekonstrukce ulic Ruská – Poděbradova. Tu plánuje Královéhradecký kraj ve spolupráci s městem Jičín.

Lidé z Poděbradovy ulice se již přes léto dočkají dlouho očekávaného protihlukového opatření, po kterém volají několik let. Ředitelství silnic a dálnic chce totiž v červenci začít s výstavbou stěny kolem obchvatu, která bude chránit městskou periferii od nadměrného hluku. Poděbradova ulice se totiž nachází na jihu města v těsné blízkosti silnice 1. třídy, která vede tranzitní dopravu kolem Jičína směrem na Prahu a Liberec. Navíc je jednou z hlavních silnic vedoucích dopravu ven z města. Místní obyvatelé si proto již několik let stěžovali na nadměrný hluk od projíždějících automobilů, napsali petici a volali po stavbě protihlukové bariéry. Díky iniciativě Krajského úřadu ve spolupráci s městem se nakonec v roce 2015 podařilo výstavbu na ŘSD prosadit. „Lidé si u nás dlouhodobě stěžovali, avšak nebylo možné jim nijak pomoci. Ačkoliv jsme iniciovali mnohá jednání a měření hluku, naměřené limity byly vždy na hranici. V roce 2015 ale byly konečně prolomeny a správce komunikace po dalších jednáních musel začít na výstavbě protihlukových opatření pracovat. V loňském roce se připravovala projektová dokumentace a mezitím město pomáhalo s výkupy potřebných pozemků. Letos proběhlo výběrové řízení se stavebním povolením a stavbě tak již nic konečně nebrání,“ vysvětluje místostarosta města Mgr. Petr Hamáček.

Smlouva o dílo má být potvrzena začátkem tohoto týdne. Cena díla je 14,116 mil. Kč včetně DPH a výběrové řízení vyhrála společnost M- Silnice a.s. Práce by měly začít 10. července a potrvají zhruba 4 měsíce. Zeď bude dlouhá 590 metrů a 3,5 metru vysoká. Navazuje na stěnu vybudovanou zhruba před 10 lety. „Stěna bude železobetonová se sloupy založenými na pilotech. Jednotlivé panely budou čtyřmetrové s povrchovou úpravou imitující dřevo, a to ze strany od silnice. Druhá strana pak bude hladká s popínavými rostlinami. Na mostu bude zeď vzhledem ke své hmotnosti prosklená, plánuje se i nová mostní římsa. Součástí stavby je také odvodnění kolem vozovky,“ uvádí blíže ke stavbě vedoucí referátu realizace staveb Správy ŘSD v Hradci Králové pan Miroslav Gregor, který má stavbu na starost.

Vybudování protihlukových opatření je i jednou z podmínek Krajské hygienické stanice pro získání povolení na rekonstrukci ulic Ruská - Poděbradova. Tu nyní Královéhradecký kraj projektuje. „Opravou ulice dojde k dalšímu snížení hlukové zátěže pro místní obyvatele a také ke zklidnění dopravy, neboť se zde místo křižovatek plánují kruhové objezdy, před školou kvůli bezpečnosti ostrůvek či další opatření podporující bezpečnost dopravy. Město pak v souběhu s jednotlivými etapami chce rekonstruovat chodníky či veřejné osvětlení,“ dodává místostarosta Mgr. Petr Hamáček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…