Vzniká Jičínský architektonický manuál, druhá etapa je před dokončením

23.12.2020 10:47

Rada města schválila poskytnutí dotace Jičínskému spolku pro architekturu a urbanismus ve výši 50 tisíc Kč. Cílem spolku je sestavit Jičínský architektonický manuál, který bude průvodcem po významných stavbách našeho města.

Vzniká Jičínský architektonický manuál, druhá etapa je před dokončením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

V současné době spolek dokončuje 2. etapu tvorby manuále. Jak jsou práce daleko, o tom se každý může přesvědčit na webu www.am.jicin.cz.

Jičínský architektonický manuál vzniká od jara 2019, kdy v květnu město Jičín se spolkem uzavřelo smlouvu o spolupráci a přislíbilo součinnost. Architektonický manuál totiž bude velkým přínosem nejen pro návštěvníky města, ale i pro obyvatele. Zatímco obvyklá pozornost míří k valdštejnským barokním památkám, manuál se zaměří na něco jiného, a to na architekturu moderních dějin, jak bývá označováno 19. a 20. století. Důležitou osobností manuálu bude jistě architekt Čeněk Musil, který symbolizuje jičínskou výstavbu za první československé republiky. Se svými stavbami však rozhodně nebude jediným aktérem. Nedostatečně zmapované jsou například i stavby z přelomu 19. a 20. století, kdy české země ještě byly součástí Rakouska-Uherska. Z této doby pochází například secesní domy v Tyršově ulici, nebo dům se sgrafity na Husově ulici, naproti základní škole, anebo pochopitelně budova Grand Hotelu Praha. Manuál je o to poutavější, protože řadu z objektů lze během všedního dne minout, a přitom neodmyslitelně náleží k jičínskému prostředí. Jeho sestavení podporuje řada odborníků včetně ředitele památkového ústavu (ÚOP Josefov) Ing. Jiřího Balského.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…