Za čistší a zdravější Brno. Dny pro Zemi upozorní na ochranu přírody

20.04.2014 21:12

Světově uznávaný svátek Mezinárodní den Země se slaví 22. dubna a má upozornit společnost na dopady ničení životního prostředí a poradit, jak mu zabránit.

Za čistší a zdravější Brno. Dny pro Zemi upozorní na ochranu přírody
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

K oslavě se už posedmé připojuje i město Brno – spolupořádá Brněnské dny pro Zemi a významně se podílí na propagaci akcí různých organizací v rámci této oslavy. Letos se dny konají od 18. do 27. dubna, a to pod záštitou náměstka primátora města Brna Ladislava Macka.

Program najdete na internetových stránkách www.brno.cz  v sekci Aktuality a oznámení – Brněnské dny pro Zemi 2014 a nejpozději týden před zahájením akcí též v programovém letáku v Informačním centru Magistrátu města Brna na Malinovského náměstí 3 a v Turistickém informačním centru města Brna v Radnické ulici.

Malí i velcí si mohou vybrat z mozaiky různorodých akcí s tematikou ochrany přírody a životního prostředí a propagace zdravého a ekologicky šetrného životního stylu. Některé ze zapojených organizací, které působí v oblasti životního prostředí, představujeme na této dvoustraně.

Brněnské vodárny a kanalizace: čistá voda je základ

Od roku 1872, kdy byla uvedena do provozu úpravna vody v Pisárkách, již  několik generací vodohospodářů zajišťuje pro obyvatele Brna a jeho okolí pitnou vodu. Akciová společnost Brněnské vodárny a kanalizace byla založena v roce 1992 a město v ní má více než 50procentní majetkovou účast.

Její hlavní činností je provozování vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu, výroba a dodávka pitné vody, vyhledávání poruch na vodovodní síti, vytyčování vodovodů a kanalizací či revize kanalizací pomocí televizní kamery. Dále je to zabezpečení odvádění odpadních a dešťových vod, jejich čištění v Čistírně odpadních vod Brno – Modřice a likvidace kalů.

Její laboratoře provádějí rozbory pitných, bazénových a odpadních vod a kalů pro potřeby samotné společnosti, ale i veřejnosti. Investorská a projekční činnost je zaměřena na přípravu a realizaci inženýrských staveb v oblasti vodovodů a kanalizací. Právě tyto stavby jsou podmiňujícím prvkem rozvoje Brna.

Město je vzhledem k velmi dobrým hydrologickým podmínkám ve velké míře zásobeno podzemní vodou z Březové nad Svitavou, která je do Brna a jeho okolí přiváděna I. a II. březovským přivaděčem, a upravovanou vodou z úpravny vody ve Švařci, kterou dodává Vírský oblastní vodovod.

Kvalita vody z prameniště Březová je velmi vyrovnaná a splňuje průběžně požadavky vyhlášky na pitnou vodu bez úpravy, provádí se pouze nutná dezinfekce.

Jinak má voda velmi vyvážený obsah minerálií, stálou teplotu 9–10 °C a patří mezi velmi kvalitní pitné vody.

Odpadní vody odtékají kanalizační sítí do Čistírny odpadních vod Brno – Modřice, kde jsou vyčištěny a mohou být vráceny do řeky Svratky. Tato čistírna prošla na počátku století rozsáhlým rozšířením a dosahuje výstupních parametrů, které splňují nejpřísnější požadavky Evropské unie. Zlepšení čistoty vody uvítali obyvatelé kolem celého dolního toku řeky Svratky, Dyje, Moravy, ale i Dunaje.

Při příležitosti Brněnských dnů pro Zemi pořádají Brněnské vodárny a kanalizace dny otevřených dveří v Čistírně odpadních vod Brno – Modřice. Rezervační formulář s termíny prohlídek najdete na webových stránkách www.bvk.cz . Účastníci prohlídky uvidí jednu z nejmodernějších čistíren odpadních vod ve střední Evropě, která čistí odpadní vody z Brna a přilehlých měst a obcí. Jedná se o mechanicko-biologickou čistírnu, jejíž součástí je i kalové a energetické hospodářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…