Žatec: První návštěvníci nového sběrného dvora dostanou tašky na tříděný odpad

04.03.2019 16:59

Za první tři dny od otevření navštívilo nově vybudovaný sběrný dvůr 152 obyvatel Žatce. Lidé zde odevzdali zhruba 10,4 tuny odpadu, mezi kterým byl převážně objemný odpad, dřevo, papírový a plastový odpad ale také biologicky rozložitelný odpad i odpad nebezpečný.

Žatec: První návštěvníci nového sběrného dvora dostanou tašky na tříděný odpad
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

 

Obsluha sběrného dává pozor na správné zařazení odpadu do příslušných nádob či kontejnerů.

Na prvních 350 návštěvníků, kteří zde svůj odpad odevzdají, čeká dárek v podobě sady tašek na tříděný odpad. Sada obsahuje 3 barevně rozlišené tašky, které slouží k hromadění papíru, plastu a skla v domácnosti.

Aby město Žatec podpořilo třídění odpadu přímo v domácnostech, budou tašky na recyklaci odpadu dostupné pro všechny obyvatele, nejen pro prvních 350 návštěvníků sběrného dvora. Pravidla pro prodej tašek za zvýhodněné ceny budou připravená do měsíce.

Nový sběrný dvůr vznikl právě kvůli tomu, aby se lépe třídil odpad vyvážený občany města. Na každý druh odpadu je nyní odlišný box nebo kontejner – na starý nábytek, stavební suť, baterie, elektrozařízení, ale i na olej nebo pneumatiky. Takto důkladné oddělování druhů odpadu nebylo na starém sběrném dvoře možné kvůli jeho omezenému prostoru.

Efektivnější třídění přispěje k tomu, aby Žatec celkově platil za likvidaci odpadu méně peněz. To ale vyžaduje, aby občané ve sběrném dvoře ukládali příslušný odpad do správných nádob. Na to právě dohlížejí zaměstnanci technické správy, od obyvatel to vyžaduje přesuny po dvoře.

S provozem nového sběrného dvora jsou spojená i některá omezení. Například stavební suť nebo zeminu je možné přivážet jen v množství 50 kg na den maximálně však 500 kg za rok. Pneumatiky může odkládat každý občan nad 18 let – ale jen čtyři za rok. Omezení jsou stanovená kvůli tomu, aby sběrný dvůr nezneužívaly firmy. Odpad vzniklý ze své činnosti musí firmy odevzdat oprávněným osobám, které mají oprávnění k nakládání s odpady a za likvidaci zaplatit poplatek. Toto zatím na novém sběrném dvoře není možné.

Provozní doba sběrného dvora
Letní období (1. 3. - 31. 10.): Po – Pá 9.00 až 18.00, So – Ne 9.00 až 16.00
Zimní období (1. 11. - 28. 2.): Po – Ne 9.00 až 16.00
(polední přestávka vždy 12.30 až 13.00)
Státní svátky: Zavřeno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…