Žatec: V Domově pro seniory se blíží ke konci rekonstrukce osmi pokojů

15.05.2021 20:12

Domov pro seniory v Žatci pokračuje ve vylepšování bydlení pro své klienty. V současné době probíhá modernizace osmi pokojů v přízemí budovy, všechny práce budou hotové v létě.

Žatec: V Domově pro seniory se blíží ke konci rekonstrukce osmi pokojů
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Stavební práce za celkem 8 milionů korun začaly loni v létě, investici hradí město Žatec ze svého rozpočtu. Jednotlivé pokoje se kompletně předělávají: zatímco dříve v nich bylo jen WC a umyvadlo, nově mají také sprchy, větší pokoje i kuchyňské linky. Pokud to šlo, zvětšily se dveře kvůli imobilním klientům. Jednotlivé pokoje se ale dělají prakticky od začátku, od kompletně otlučených zdí přes nové podlahy a topení až po vymalování a zařízení nábytkem.

„Stavba si ale vynutila řadu dalších vynucených prací, týká se to hlavně nových rozvodů elektřiny, vody či topení, dělají se stoupačky. Součástí investice bude i výměna staré rozvodné skříně na elektřinu. Práce se tedy netýkají jen osmi pokojů, ale pokračujeme přitom v modernizaci celé budovy,“ vysvětlil ředitel domova Petr Antoni.

Rekonstrukce osmi pokojů v přízemí, díky které se klienti dočkají lepšího a pohodlnější bydlení, se plánovala už před šesti lety. Některé jiné práce ale tuto rekonstrukci předběhly – třeba se mezitím udělala nová fasáda nebo vybudovala prostorná terasa. Díky tomu tak obyvatelé nových pokojů, z nichž některé už jsou obsazené, mají přístup právě na terasu a užívají si komfortu nového bydlení.

Kromě finančních nákladů si rekonstrukce vynutila i další omezení v podobě dočasného hluku či mírně zvýšené prašnosti, které každou stavbu nevyhnutelně provázejí. „Opakovaně se proto našim klientům omlouváme za nepohodlí, které musejí dočasně snášet. Naštěstí je výborná spolupráce s dodavatelskou firmou Boulit z Jirkova, takže se práce daří koordinovat, aby dopad na naše obyvatele byl co nejmenší,“ dodal P. Antoni.

Rekonstrukce osmi pokojů mírně změní celkovou kapacitu městského zařízení. V přízemí vzniknou oproti předchozímu stavu tři nové jednolůžkové pokoje, o které je enormní zájem. Kapacita Domova pro seniory se tak sníží z 83 na 80, ale zároveň se zvýší kvalita ubytování a poskytovaných služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.