Žatecký spolek dává Mederovu domu šanci na nový život

28.04.2017 17:45

Před pěti sty lety dům, který patřil k nejhodnotnějším v Žatci. V posledních desítkách let je z něj ruina, u jejíž zdi tak trochu symbolicky stojí kontejnery na odpad. Mederův dům. Pokud vše půjde podle plánů, za dva a půl roku se opravený dům otevře pro veřejnost, aby ukázal historii svou i města Žatce.

Žatecký spolek dává Mederovu domu šanci na nový život
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

O kompletní rekonstrukci objektu v městské památkové rezervaci usiluje sdružení žateckých nadšenců ve Spolku Mederova domu. Právě ten se snaží získat dotaci na opravu. „Jsme asi jediný spolek v kraji, který usiluje o evropskou dotaci,“ řekl předseda spolku Petr Antoni při sobotním žehnání domu. O něj se postaral žatecký děkan Josef Špaček a jeho smyslem bylo podpořit spolek i dům ve snaze o záchranu nemovitosti, na níž se projevují „stopy zla“ - asi kvůli nim se právě tento dům jako jediný v památkové rezervaci proměnil v ruinu.

K devastaci domu došlo přesto, že byl vyhlášený kulturní památkou. Po desítky let se o něj nikdo nezajímal a nestaral, až se zbortily střecha i stropy.
Jde přitom o unikátní památku. „Podle odborníků je takových domů, kde je zachovaná středověká dispozice, kterou nezměnily pozdější úpravy, jen asi dvacet nebo třicet v celém Česku,“ vysvětlil P. Antoni. Atraktivní je budova i proto, že jsou u ní doložení majitelé zhruba půl tisíciletí zpět.

To dává Mederovu domu šanci na nový život. Spolek v něm chce ukazovat jak jeho vlastní historii, tak jejím prostřednictvím i historii Žatce. I když trochu jinak, než je obvyklé. „Rádi bychom tam připomněli i Marii Treben. Bylinkářku, významnou, ale málo známou rodačku Žatce,“ řekl P. Antoni.

Spolek už má stavební povolení, připravuje projektovou dokumentaci. On i Mederův dům potřebují jedinou „drobnost“ - uspět se žádostí o dotaci, aby se kulturní památka vrátila k životu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…