Zlín: Kolik zaplatíme v roce 2015?

19.12.2014 12:19

V roce 2015 nedojde ve městě Zlíně k žádným zásadním změnám v hrazení poplatků, daní či jiných plateb. Pokud dojde k nárůstu, tak pouze k velmi mírnému. Většina cen zůstává na stejné úrovni jako v letošním roce, v jednom případě došlo dokonce k poklesu.

Zlín: Kolik zaplatíme v roce 2015?
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

„Snažíme se hospodařit tak, aby ke zdražování nebo výraznému zdražování nedocházelo, tedy v těch oblastech, které můžeme ovlivnit. Lidé mají i tak hodně svých starostí. Velkému zdražování předcházíme tím, že hledáme úspory na straně města a pouštíme se jen do projektů, na které máme peníze,“ prohlásil primátor Miroslav Adámek.

Jaké jsou tedy ceny pro rok 2015?

Vodné a stočné = připlatíme si 0,43 Kč za 1000 litrů.

Žádná velká změna, za kubík odebrané a následně vyčištěné vody zaplatí Zlíňané 86,12 korun včetně DPH, tedy pouze o 43 haléřů více než v roce 2014. Už třetí rok tak ve městě zůstává cena vody prakticky „zamrzlá.“ Veškerý denní servis zahrnující vodu na pití, vaření, splachování, mytí, praní a úklid tak obyvatel Zlína pokryje částkou nepřesahující 8 korun. V žebříčku měst, který srovnává ceny vody, klesne Zlín v roce 2015 do třetí desítky pořadí. V roce 2012 byl druhý.

Nájemné v městských bytech = v říjnu se snížilo.

Už od letošního roku se nájemné ve velkokapacitních domech, ve kterých se nachází většina městských bytů, snížila. Změna platí i pro rok 2015. V případě městských bytů, které se nachází v I. a II. segmentu a v domě Nad Ovčírnou, nájemné kleslo z 79,53 Kč za metr čtvereční na 69 Kč. U bytů se zhoršenou kvalitou, které jsou situované v lokalitách staré Obeciny, K Majáku a U Slanice, se nájemné snížilo z 71,08 Kč za metr čtvereční na 65 Kč. Nižší nájemné platí od října také ve startovacích bytech pro mladé nájemníky. Jako startovací bylo vyčleněno 15 bytů na I. segmentu a stejný počet na II. segmentu.
Snížení nájemného je pomoc lidem v současné složité ekonomické situaci. Dalším důvodem byla snaha zvýšit zájem o byty vlastněné městem, z nichž zejména ty, které se nachází ve velkokapacitních domech, jsou dlouhodobě málo vyhledávané.

Svoz komunálního odpadu = opět postačí pětistovka.

V tomto případě se cena, stejně jako v minulých letech, nemění. Za roční svoz komunálního odpadu postačí občanovi částka 500 korun. Splatnost tohoto poplatku je při roční periodě platby 15. května a při nahlášené pololetní periodě platby je splatnost 15. května a 15. září. Město cenu ponechá i přesto, že na tuto činnost musí každý rok doplácet cca 10 milionů korun. „Náklady na svoz a uložení odpadu rostou, stále se s tím ale dokážeme v rámci rozpočtu vyrovnat,“ ujistil náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

Radnice zároveň apeluje na občany, aby za svoz odpadu řádně zaplatili. S neplatiči komunikuje prostřednictvím vymáhacího oddělení, a to nařízením daňové exekuce - například srážkami ze mzdy nebo jiných příjmů či třeba přikázáním pohledávky z účtu občana. Vymáhací oddělení taktéž spolupracuje se soudními exekutory.

V případě svozu komunálního odpadu bude město i nadále poskytovat občanům řadu úlev a osvobození. Například úlevu ve výši 40 procent z poplatku poskytuje město dětem do 18 let a seniorům od 65 let, studenti studující mimo Zlínský kraj nebo občané, kteří jsou držiteli průkazu ZTP a ZTP/P. Osvobození ve stoprocentní výši město poskytuje občanům, kteří se více jak deset měsíců v kalendářním roce zdržují mimo Zlín, a tento fakt prokáží patřičným dokladem.

Jízdenky v MHD = nic se nemění.

Tvrzení, že k poslednímu nárůstu cen jízdného došlo v roce 2011 bude platit i nadále. Například základní jízdenka platná 20 minut vyjde na 12 korun, nepřenosná síťová měsíční permanentka bude nadále stát 480 korun. Novinkou posledních měsíců je možnost zakoupení jízdenky prostřednictvím SMS zprávy. Podrobné informace k jízdnému najdete na www.dszo.cz.

Poplatky za psy = také dobrá zpráva.

Hlouběji do kapsy nebudou muset sáhnout kvůli poplatku ani chovatelé psů. Výše poplatku je stanovena podle trvalého bydliště. Cena se pohybuje v rozmezí 200 do 1 000 korun za jednoho psa, cena závisí na lokalitě a dané ulici, jejichž soupis je přílohou obecně závazné vyhlášky. Osoby pobírající jakýkoliv druh důchodu, který je jejich jediným zdrojem příjmů, platí po prokázání 200 korun. Splatnost tohoto poplatku je při roční periodě platby 30. dubna a při nahlášené pololetní periodě platby, kdy částka poplatku přesahuje 1 000 korun, je splatnost 30. dubna a 30. září.

Cena za teplo pro rok 2015 = nárůst o dvě procenta

Za teplo si obyvatelé města trochu připlatí. „Jestliže byla v roce 2014 průměrná předběžná cena ve výši 598,01 Kč/GJ včetně DPH, pro rok 2015 předpokládáme průměrnou předběžnou cenu ve výši 614,24 Kč/GJ vč. DPH, což představuje nárůst 2,07 procenta,“ sdělil Josef Morys, ředitel společnosti Teplo Zlín. Výsledná cena tepelné energie za rok 2014 bude známa v lednu 2015.

Daň z nemovitosti = platí kooficienty z roku 2014.

Pro pozemky, obytné domy a byty jsou ve Zlíně uplatněny tyto základní koeficienty: na katastrálním území Lhotka u Zlína, Salaš u Zlína, Klečůvka, Lužkovice, Velíková, Kudlov, Štípa, Kostelec u Zlína, Mladcová, Jaroslavice u Zlína a Příluky u Zlína jde o nejnižší koeficient 2, v Malenovicích u Zlína, Prštném a Loukách nad Dřevnicí to je koeficient 2,5, střed Zlína je zatížen koeficientem 4,5. „Místní koeficient může obec stanovit obecně závaznou vyhláškou až na výši 5. Ten zatím město Zlín neuplatňuje, byť by znamenal navýšení jeho příjmů o desítky milionů korun ročně“ uvedl Vladimír Chudárek, vedoucí odboru ekonomiky a majetku magistrátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.