Zlín: Nová vyhláška upravuje používání pyrotechniky. Omezí místa i časy „výbuchů“

02.08.2019 18:18

Dětská hřiště, pietní místa, kostely, zdravotnická zařízení či zařízení sociálních služeb, zoo, útulek, atd. To jsou jen namátkou místa, u nichž již nebude možné podle nové vyhlášky omezující pyrotechniku beztrestně rušit hlukem výbuchů a zapáchajícími zplodinami z takzvané zábavní pyrotechniky. Každé z míst má také ochranné pásmo, které je stanoveno od 50 metrů(v případě hřišť) až po 500 metrů, jako v případě zoo a útulku pro zvířata v nouzi. Vyhláška reaguje na zvyšující se počet stížností a podnětů občanů na neohleduplné chování.

Zlín: Nová vyhláška upravuje používání pyrotechniky. Omezí místa i časy „výbuchů“
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

„Z tohoto důvodu jsme se rozhodli, stejně jako řada dalších měst v České republice, používání pyrotechniky v přiměřeném rozsahu omezit. Zde podotýkám, že úplný zákaz pyrotechniky není dle současné legislativy možný,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Dufek. 

Vyhláška především vymezuje místa, na kterých bude možno odpalovat nejnebezpečnější pyrotechniku - to je velké ohňostroje a pyrotechniku nejvyšší kategorie F4. Jedná se celkem devět vhodných lokalit, které byly určeny na základě doporučení komisí místních částí. Zejména v případě ohňostrojů se totiž v minulosti opakovaně stávalo, že byly odpalovány i v hustě obydlených lokalitách v blízkosti obytných domů.

Dále vyhláška zakazuje používání veškeré pyrotechniky na veřejných prostranstvích v centrální části města a v centrálním parku na sídlišti Jižní Svahy (samozřejmě s výjimkou Silvestra, či období Barum rally a Filmového festivalu).

„Z důvodu ochrany majetku, bezpečnosti a veřejného pořádku je také zakázáno pyrotechniku odpalovat na místech typu lavičky a altány, v podchodech, na hřištích, na zastávkách MHD, na pietních místech, dále v okolí škol, zdravotnických a sociálních zařízení, policejních služeben, úřadů, soudů či kostelů. Pamatovali jsme také na zvířata – kvůli nim je zakázáno používání pyrotechniky do 500 m od ZOO a útulků pro zvířata,“ upřesnil právník magistrátu Daniel Novák.  Samozřejmostí je, že pyrotechnika nebude používána v době nočního klidu, tj. obecně od 22 do 6 hodiny, nicméně právě v době významných dnů či akcí typu Silvestr, Barum Rally, či dalších dnů vyjmenovaných v jiné speciální vyhlášce o nočním klidu je počátek doby nočního klidu posunut na 24. či 2. hodinu. Tzn. např. na Silvestra by za porušení nočního klidu bylo považováno odpalování pyrotechniky až po 2 hodině ranní.

Vyhláška vejde v platnost 2. srpna. Celé znění vyhlášky naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.