Zlín investuje do revitalizace zeleně, pokácené stromy nahrazují nové

05.03.2024 16:03 | Tisková zpráva

Přívlastek „město zeleně“ stále patří ke Zlínu. Magistrát, navzdory zhoršujícímu se klimatu, nadále významně investuje do revitalizace zeleně na veřejných plochách. Jen za loňský rok nechal Odbor městské zeleně vysázet celkem 227 alejových stromů. Navíc Nadace partnerství, která prostřednictvím svého projektu Sázíme budoucnost podporuje výsadbu v celé republice, udělila Zlínu Certifikát za 1726 vysázených stromů v letech 2019 – 2022.

Zlín investuje do revitalizace zeleně, pokácené stromy nahrazují nové
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

227 nových alejových stromů

Zlínské investice do revitalizace městské zeleně představují každoročně nezanedbatelnou částku. Magistrát jen na ošetření dospělých stromů nebo péči o výsadby uvolnil loni bezmála tři miliony korun.

Společně s výsadbou je ale nutné i kácení, proti kterému má veřejnost často výhrady. Jsou oprávněné? Podle náměstka primátora Michala Čížka, který má oblast městské zeleně v kompetenci, jsou obavy zbytečné. „Stromy, které ohrožují bezpečnost obyvatel, a musí proto k zemi, nahrazují ve většině případů nové. Odbor městské zeleně přitom realizuje vlastní projekty a reaguje na podněty lidí, kteří si rychle postupující klimatické změny uvědomují a požadují výsadby nových stromů do městského prostředí,“ ujišťuje náměstek Čížek. Loni se na území města vysázelo celkem 227 alejových stromů. Ve Zlíně zapustilo kořeny celkem patnáct druhů „listnáčů“.

Jedná se o ambroně, buky, dříny, duby, habry, jasany, javory, jerlíny, jilmy, jírovce, lípy, olše, platany, okrasné třešně a vrby. Z jehličnanů ve městě nově rostou borovice, jedle, jedlovce, modříny a smrky. Keře pak zastupují ibišky, muchovníky a šeříky.

„Výsadba stromů je však jen počátek naší péče o veřejnou zeleň. Další práce našeho odboru spočívá v zajištění zálivky stromů až do minimálně tří let věku každého jedince,“ upozorňuje vedoucí odboru zeleně Ivo Divoký. „Dále následuje výchovný řez koruny stromů, který realizuje výhradně náš odbor v intervalu tří let. Výchovný řez probíhá u každého stromu od deseti až patnácti let jeho stáří. Následně každý jedinec přechází do systému pravidelných kontrol a ošetření vzrostlých stromů.“

Muchovník ´Robin Hill´ na oslavu třicetin

Odbor městské zeleně, který loni oslavil 30 let od založení, vysadil v rámci oslav svého jubilea v ulici Sokolská 47 muchovníků (Amelanchier arborea ´Robin Hill´). Jedná se o bíle kvetoucí dřeviny s malou korunou, jejichž plody budou sloužit jako potrava pro ptactvo, a které přispějí k estetickému zkrášlení ulice.

K pravidelné každoroční práci patří výsadba keřů v městských parcích a poblíž bytových stromů. Sortiment je pestrý, vysazují se zde například brsleny, dřišťály, jalovce, muchovníky, růže, šeříky nebo tavolníky. V minulém roce se vysadilo celkem 700 keřů.

V rámci loňských investičních akcí statutárního města se uskutečnilo také několik významných výsadeb. Nové dřeviny tak zakořenily u nové křižovatky ulic Mostní a Březnická nebo u silničního napojení průmyslové zóny Zlín - Příluky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…