Znojemští třídit umí. Na jaře budou moci znovu selektovat i bioodpad

17.02.2017 17:45

Takřka celý rok 2016 nabádala Rodina Okurkova ke správnému třídění odpadů a ze statistik vyplývá, že Znojmáci odpad opravdu třídí a třídit umí. Moc nás to těší a děkujeme všem, kteří třídí! Začátkem jara bude možné opět využívat i kontejnery na bioodpad.

Znojemští třídit umí. Na jaře budou moci znovu selektovat i bioodpad
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

V roce 2016 město Znojmo vyprodukovalo celkem 15 500 tun odpadů, z toho téměř 11 000 tun byl odpad z domácností. Průměrně tak každý občan vyprodukoval 323 kg odpadů. Důležité je ale to, že směsný komunální odpad představuje pouze polovinu z tohoto množství. To svědčí o tom, že občané Znojma odpady opravdu třídí a není jim lhostejné životní prostředí a okolí, ve kterém žijí. Díky tomu se podařilo předat na další třídění a následnou úpravu cca 750 tun papíru, 300 tun plastů a 330 tun skla. Daří se třídit i oděvy, kterých se vybralo kolem 60 tun, budou ty z části pomáhat potřebným.

Další komoditou tříděného odpadu jsou bioodpady, kterých na kompostárnu město Znojmo předalo cca 4 700 tun. Tento odpad byl základem pro kompost, který byl vloni občanům poskytován zdarma. S blížícím se jarem se obnoví svoz bioodpadu. Kontejnery na bioodpad se od domů začnou svážet od 13. března. Ve vybraných lokalitách jsou občanům také k dispozici velkoobjemové kontejnery na bioodpad, které se rozmístí na své stanoviště druhý březnový víkend.

Samostatnou kapitolou jsou nebezpečné odpady, kterých občané na sběrné dvory donesli přibližně 36 tun. Ve dvou třetinách z tohoto množství se jednalo o odpadní barvy.

Důležité a praktické informace, jak správně třídit odpad, nalezne každý právě na webu Rodiny Okurkovy – portále věnovanému odpadům, čistotě a zeleni ve městě www.rodinaokurkova.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…