Znojmo: Když zvony mlčí. Do historického centra se vrací hrkači

02.04.2023 11:17 | Tisková zpráva

Lidový zvyk, který po dobu Svatého týdne od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty nahrazuje zvony kostelů, se vrací do historického centra města Znojma. Děti nejrůznějšího věku vyrazí do ulic hned v několika časech.

Znojmo: Když zvony mlčí. Do historického centra se vrací hrkači
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Stárkové průvodu z Dětského folklórního souboru Dyjavánek začnou svoji trasu u kostelu sv. Mikuláše, pokračovat budou přes ulici Mikulášskou na Masarykovo náměstí. Přes ulici Obrokovou na Horní náměstí, následně na Václavské náměstí a na závěr zpět ke kostelu sv. Mikuláše.

„Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, a ten s sebou nese také tradice, které už z větších měst vymizely. Právě proto bychom chtěli připomenout jeden z téměř zapomenutých zvyků a budeme moc rádi, pokud se k průvodu hrkačů přidají další děti,“ popisuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí

Ačkoliv bylo hrkání historicky privilegiem mladých chlapců, v současné době se mohou zapojit také dívky. Poslední den, v okamžiky Velikonoční vigilie na Bílou sobotu, se průvod hrkačů vydá do centra naposledy. Zakončí tak svůj třídenní úkol obchůzkou, na které budou děti obdarovány vejci, ale i třeba cukrovím a penězi.

Začátek průvodu vždy u kostela sv. Mikuláše ve Znojmě:
čtvrtek 6. dubna – 18:00 (sraz hrkačů v 17:30)
pátek 7. dubna – 8:00, 12:00, 18:00
sobota 8. dubna – 8:00 a 12:00

Hrkání bezpochyby nepatřilo jen ke svolávání věřících k bohoslužbám v době, kdy zvony mlčí. Má i svůj magický význam v lidové víře, a to nejen v rámci obyčejů spojených s jarní rovnodenností a počátkem zemědělského roku. Právě klepavé zvuky podle našich předků odháněly také škodlivé síly.

Podrobný velikonoční program, harmonogram bohoslužeb a spoustu dalšího najdete na webu ZDE nebo v tištěné formě v TIC Obroková a Louka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

16:31 Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

Od roku 2009 s daní z nemovitých věcí městské zastupitelstvo nehýbalo. K částečnému navýšení se odho…