Znojmo: Na Fóru Zdravého města můžete vyznačit své názory i na pocitové mapě

31.03.2018 11:43

V rámci Fóra Zdravého města budou moci občané Znojma nejen diskutovat nad palčivými problémy města, ale mohou již podruhé vyznačit své názory i na pocitové mapě.

Znojmo: Na Fóru Zdravého města můžete vyznačit své názory i na pocitové mapě
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Rozhodli jsme se přidat do programu tvorbu pocitové mapy, ze které zjistíme, kde se lidem ve městě líbí nebo naopak kde se necítí bezpečně,“ říká místostarosta Jakub Malačka, politik zodpovědný za projekt Zdravého města. Fórum se uskuteční příští čtvrtek 5. dubna od 16:00 hodin v budově městského úřadu na náměstí Armády.

Do mapy bude možno označit 7 pocitů: zde trávím volný čas, zde je zanedbané prostředí, zde je příjemné prostředí, zde se necítím bezpečně ve dne, zde se necítím bezpečně v noci, zde hrozí dopravní nebezpečně a kam se nedostanete pomocí MHD.

„Oproti minulé mapě se vyznačí navíc místa, kam nezajíždí hromadná doprava. Některé pocity jsme zase více specifikovali,“ dodává místostarosta Malačka. Bod, zde se necítím bezpečně, se tak do mapy zanese hned dvojmo. „Z minulé mapy vyšlo najevo, že lokality, které jsou označeny jako nebezpečné, jsou tak vnímané hlavně v noci. Ve dne to ale mohou být oblíbená místa pro trávení volného času, jako je třeba park, nebo jsou tato místa již sledována městským kamerovým systémem,“ vysvětluje místostarosta.

Pocitovou mapu bude možné vyplnit i elektronicky po samotném Fóru, aby se do ní mohli zapojit i ti, kteří na Fórum nedorazili. Zveřejněná bude dalších několik týdnů.

Pocitovou mapu občané ve Znojmě tvořili poprvé v roce 2016. Na loňském Fóru měli možnost vidět její výsledky i komentář k dané problematice. Výsledky mapování najdete na http://bit.ly/PocitovaMapaZnojmo.

Pocitové mapy jsou dobrým nástrojem, jak prezentovat prostorové informace ve srozumitelné a široce akceptovatelné formě. Pocitové mapy přináší možnost aktivně zapojit občany do sběru informací, ale i názorů na lokalitu, ve které bydlí. Nápad vychází z konceptu GeoParticipace, který popisuje využití prostorových nástrojů v zapojení občanů do rozhodovacího procesu.

O FÓRU ZDRAVÉHO MĚSTA

Fórum Zdravého města, které je součástí aktivit Zdravého města Znojma, je každoročně se opakující veřejné projednání, jehož cílem je získat co nejširší zpětnou vazbu od občanů. Účastníci se mohou vyjádřit k jakémukoli tématu, problému či oblasti, které je z jejich pohledu problematické a zaslouží si pozornost. Letošní Fórum je v pořadí již pátým. Výstupem fóra je formulace deseti nejzásadnějších problémů města z pohledu obyvatel (tzv. "10P"), stejně jako vyhodnocení závěrů z minulého fóra.

ZDRAVÉ MĚSTO ZNOJMO

Znojmo vstoupilo do asociace Národní sítě Zdravých měst ČR na podzim 2013 a zahájilo tak projekt Zdravé město Znojmo. Jeho hlavním cílem je podpora zdraví a kvality života obyvatel, a to prostřednictvím zavádění zásad udržitelného rozvoje na místní úrovni, prostřednictvím strategického plánování, a především prostřednictvím spolupráce s veřejností. Mezi hlavní aktivity Zdravého Znojma patří veřejná projednávání klíčových projektů s občany, pravidelná setkávání v rámci Fóra Zdravého města či kampaně ke Dni Země, Dni bez aut, Dnům zdraví či akce v rámci projektu Rodiny Okurkovy, který se zaměřuje na odpady, čistotu a zeleň ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Město připravuje aplikaci pro komunikaci s občany

16:29 Ústí nad Labem: Město připravuje aplikaci pro komunikaci s občany

Společnost Metropolnet zajistila veřejnou zakázku na pořízení mobilní aplikace, která bude sloužit k…