Znojmo: V Louckém klášteře se yymění dalších 43 oken

23.02.2018 17:31

V Louckém klášteře ve Znojmě, národní kulturní památce, se za poslední dva roky vyměnilo už 71 oken, a to na jižní fasádě jižního křídla kláštera. V letošním roce v tom bude radnice pokračovat. Čtyřicet tři nových oken dostane rizalit (střední část) východní fasády Louckého kláštera.

Znojmo: V Louckém klášteře se yymění dalších 43 oken
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Investice do výroby a výměny 43 oken se vyšplhá na 4 800 000 korun. „Požádali jsme opět o dotaci z Ministerstva kultury, tak jako v minulých etapách. Je tedy možné a snad i pravděpodobné, že se náklady městu poníží,“ říká starosta města Jan Grois. V minulých letech totiž vždy město získalo finanční podporu. Vloni do opravy oken město investovalo 2 500 000 korun, přičemž 700 000 korun z této částky pokryla dotace, rok předtím při stejné výši investice získalo město podporu 1 000 000 korun.

Předpoklad zahájení prací je na jaře a práce potrvají do listopadu. Jedná se opět o ručně vyrobená okna, která kopírují vzhled původních historických oken a jejichž vzhled museli schválit památkáři. Pro všechna okna je jednotné, že jsou kastlová, otvírají se dovnitř, s jednoduchým zasklením. Vyrobena jsou z masivního modřínu s nátěrem v barvě matné slonové kosti a doplněna masivními modřínovými parapety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…