Znojmo: Věže v Kapucínské zahradě nabídnou nejen nový pohled na město. Rozšíří i nabídku pro turisty

25.10.2017 19:47

Veřejnosti se příští rok otevře další atraktivní zákoutí ve Znojmě – v areálu Kapucínské zahrady. Město na začátku měsíce října zahájilo stavební úpravy v jejím jižním cípu. Konkrétně tu proběhnou úpravy dvou věží, válcové a hranolové, zapracuje se na jejich zpřístupnění i na terénních úpravách. Do areálu radnice investuje více než 3 300 000 korun.

Znojmo: Věže v Kapucínské zahradě nabídnou nejen nový pohled na město. Rozšíří i nabídku pro turisty
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Zpřístupnění obou věží Znojmákům i návštěvníkům města plánujeme pro příští turistickou sezónu. Společně se Střelniční věží v hradebním příkopu, kterou jsme opravili před třemi lety, se nabízí vytvořit určitý prohlídkový okruh po hradebním opevnění Znojma.  Budeme zase o jednu významnou a jedinečnou turistikou atrakci bohatší, a za to jsem velmi rád,“ přibližuje plány starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Obě věže tvoří součást historického středověkého opevnění města Znojma a navazují na ně městské hradby. Jsou konstrukčně v dobrém stavu, a tak není potřeba zasahovat do jejich statiky. Válcovou věž v jižním rohu zahrady tvoří jediná místnost, z níž povede strmé dřevěné schodiště na střechu, kde se nově vytvoří vyhlídka. S tímto souvisí rekonstrukce podlahy. Mimo jiné se ve věži vyspraví spárování zdiva a jiné prvky, které jsou již ve špatném stavu.

Objekt hranolové věže se nachází v západním rohu Kapucínské zahrady. Věž je přístupná z přilehlé severozápadní hradební zdi a oproti válcové jednopodlažní, má jedno podzemní podlaží a dvě nadzemní, přičemž každé z nich tvoří dispozičně vždy jedna místnost. Vzhledem k tomu, že do věže zatéká, jsou zde porušeny omítky. Proto se v narušených místech odstraní, zdi a stropy se důkladně očistí a provedou se sanační práce. Úpravy se dotknou i venkovních, okenních a dveřních otvorů a odborně se ošetří i dřevěné konstrukce jako stropy a schodiště.

Pro zpřístupnění věží, bude zřízena také síť zpevněných ploch a komunikací, které předmětné objekty napojí na již existující síť stezek a také na druhý vstup do Kapucínské zahrady z ulice Pasteurova. Aby bylo umožněno při výjimečných příležitostech využívání prostoru i v nočních hodinách, řeší samostatný projekt i elektrifikaci zahrady a předmětných věží.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

7:37 Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

Inline areál v sousedství víceúčelové sportovní haly v Žižkově ulici se probouzí do druhé sezony své…