Znojmo: Vlastníci kulturních památek mnohou žádat o dotaci na obnovu

10.09.2020 10:11

Vlastníci kulturních památek v Městské památkové rezervaci Znojmo mají opět možnost požádat o příspěvek na obnovu nemovité kulturní památky v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón (dále jen Program), který každoročně vyhlašuje Ministerstvo kultury. Čas je do poloviny října.

Znojmo: Vlastníci kulturních památek mnohou žádat o dotaci na obnovu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Program regenerace vyhlašuje Ministerstvo kultury již od roku 1992. Je určen na zvýšené náklady spojené se zachováním a obnovou autentických prvků a konstrukcí kulturní památky. Nelze ho využít na modernizaci ani technické zhodnocení. Ministerstvo kultury přispívá dle pravidel do 50 % ceny památkově uznatelných nákladů a město Znojmo poskytuje dotaci ze svého rozpočtu v minimální výši 10 % ceny památkově uznatelných nákladů. Zbylé náklady hradí sám žadatel.

Žádost je možné zaslat do 15. října 2020 na adresu Městský úřad Znojmo, odbor investic a technických služeb, Obroková 2/10, 669 22 Znojmo, a to na formuláři, který je umístěn na internetových stránkách ZDE, odbor investic a technických služeb, v záložce Tiskopisy. Případné dotazy zodpoví Darja Zárubová, tel. 515 216 301, email: darja.zarubova2@muznojmo.cz.

Jedná se o předběžnou žádost do anketního dotazníku, na jehož základě stanoví Ministerstvo kultury celkovou výši příspěvku pro Znojmo. Ta je pak rozdělena mezi konkrétní žadatele, kteří budou městem vyzváni k dalšímu doplnění dokumentace potřebné k získání příspěvku. Na poskytnutí příspěvku podáním žádosti nevzniká právní nárok. Nezbytnou přílohou žádosti je například závazné stanovisko orgánu státní památkové péče na zamýšlené práce a položkový rozpočet nákladů obnovy památkového charakteru.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37223 lidí

Dotaci letos využilo město i soukromé osoby

Příspěvek z Programu již využila řada vlastníků kulturních památek nacházejících se v městské památkové rezervaci Znojma. Letos město Znojmo získalo z Programu 1,6 milionů korun, které se přerozdělí mezi 6 vlastníků (loňské žadatele).

Mezi podporovanými projekty jsou čtyři měšťanské domy v MPR, jejichž vlastníky jsou fyzické osoby, a z Programu jim byla vyčleněna částka 820 000 korun. Jedná se o objekty v ulicích Velká Mikulášská 459/3, Malá Františkánská 122/2, Dolní Česká 310/2 a Horní náměstí 258/16. Pro jednu právnickou osobu byla vyčleněna na obnovu památky v ulici Přemyslovců 124/3 částka 390 000 korun.

Město těmto vlastníkům památek přispěje také, a to dotací ze svého rozpočtu v minimální výši 10 % ceny památkově uznatelných nákladů. Celková spoluúčast města činí 269 000 korun.

Samotné město Znojmo z Programu získá částku 390 000 korun na pokračování obnovy Domu umění, kde se letos pokračuje v opravách na budově na Masarykově náměstí. Konkrétně se restauruje sgrafitová výzdoba na čelní fasádě a v půli září se zahájí opravy kamenného portálu a ostění oken. Celkové náklady oprav činí téměř 520 000 korun (sgrafito 285 000 korun, portál a ostění 231 000 korun).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

7:37 Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

Třetí ročník zábavné akce pro celou rodinu, kterou uspořádalo statutární město Ústí nad Labem, přilá…