Znojmo a jeho krásné okolí přejí lásce. Někdo do toho praštil počtvrté, někdo přišel bosý

22.01.2018 15:17

V loňském roce bylo ve Znojmě uzavřeno o 27 manželství více než v roce 2016. Šťastné ANO si řeklo 260 párů, z toho svoje city stvrdilo 47 párů před Bohem. Do společného života se vydala i žena o 15 let starší než její snoubenec a také muž starší o 25 let od své vyvolené. Vdávali a ženili se nejen Češi a Slováci, ale před oddávající se postavili také Rakušané, Srbové, Litevci či Italové. První svatbu v roce 2017 měli ve Znojmě 2. ledna snoubenci z Ukrajiny, poslední pak 27. prosince pro změnu snoubenci z Vietnamu.

Znojmo a jeho krásné okolí přejí lásce. Někdo do toho praštil počtvrté, někdo přišel bosý
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Nejstarší nevěsta se narodila v roce 1952 a nejmladší v roce 1998, nejstarší ženich přišel na svět za II. světové války v roce 1940 a nejmladší v roce 1996. Podruhé se do svatebního obléklo 97 snoubenců, potřetí 11 a dva snoubenci dokonce zkouší své štěstí počtvrté.

Svatebčany pozvali vedle tradičních hotelů a restaurací třeba do kuchařovické kaple sv. Floriána, na vrbovecký hrádek Lampelberg, do sklepa v Novém Šaldorfě, do soukromých zahrad, Jubilejního parku i minoritského kláštera.

A také žádná nuda na svatbách nebyla. Jedni novomanželé si řekli, že „modrá je dobrá“, a tak celou svatbu pojali v modré barvě. Jejich přání nezkazila ani matrikářka, která stylově oblékla modré šaty. Svatbu v listopadu odsvědčil herec Jaroslav Dušek. Stejně jako ženich přišel bosý!

Rozvod po čtyřiapadesáti letech

Lásku a oporu si znovu slíbilo také deset manželských párů při zlaté svatbě, což je padesát let společného žití. Rubínovou svatbu (po čtyřiceti společných letech) oslavilo osmnáct párů.

Bohužel, co začíná veselou svatbou, končí někdy smutným rozvodem. V roce 2017 bylo do matričních knih manželství zapsáno 119 rozvodů (uzavřených v rozmezí let 1963 až 2016). „Výjimkou jsou letopočty 1983,1982,1981,1979, kdy žádné manželství uzavřené v těchto letech nebylo v minulém roce rozvedeno. Dále nebyl zapsán ani rozvod u manželství uzavřených před rokem 1977 až 1964. Rozvedlo se však jedno manželství uzavřené v roce 1963, tedy po čtyřiapadesáti letech! A v roce 2017 byla rozvedena dvě krátká manželství uzavřená v lednu 2016,“ popsala poněkud neradostnou bilanci matrikářka Jana Ryšavá, která veškeré podklady svatební statistiky již mnoho let eviduje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…