ANO: Jaká jsme zavedli opatření proti daňovým podvodům?

16.06.2016 16:18

Občas se nás ptáte, co děláme proti podvodníkům na daních. Tady najdete stručný přehled všeho, co jsme dokázali a co prosazujeme.

ANO: Jaká jsme zavedli opatření proti daňovým podvodům?
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Kontrolní hlášení DPH

Bojujeme se všemi druhy podvodů na DPH. Od 1. 1. 2016 vznikla plátcům DPH povinnost podávat kontrolní hlášení k DPH. Jde o silný nástroj cílený jak proti karuselovým podvodům, tak proti uplatňování odpočtů DPH na základě zfalšovaných faktur.

?Reverse-charge: boj s karuselovými podvody na DPH

Od 1. 4. 2015 dochází k postupnému rozšiřování výčtu komodit, při jejichž prodeji bude použit režim přenesení daňové povinnosti na DPH (reverse-charge). Dále vyjednáváme s Evropskou komisí možnost rozhodování na národní úrovni o tom, na které komodity bude reverse-charge zaveden. Jde o účinnou zbraň proti tzv. karuselovým podvodům (organizované podvody, kdy je cílem vylákat na státu vratku DPH, jde o vysoké částky).

?Nespolehlivý plátce DPH: rozšíření podmínek

Od 1. 10. 2014, resp. 1. 1. 2015 byly zpřísněny parametry, které definují plátce DPH jako nespolehlivého. Cílem je identifikovat rizikové plátce. Pokud s takovým plátcem jiný plátce obchoduje, ručí za DPH, kterou by jeho obchodní partner případně neodvedl. Parametry byly definovány na základě analýzy společností, které se zapojují do karuselových podvodů.

Omezení daňové optimalizace nadnárodních společností: převodní ceny

Od roku 2015 byla zavedena nová povinná příloha daňového přiznání, ve které jsou společnosti povinny uvést transakce se zahraničními spojenými osobami v rámci nadnárodních koncernů. Příloha je členěna dle typů transakcí například dividendy, úroky, licenční poplatky, platby za služby apod. Na základě získaných informací provádí finanční správa cílené kontroly. Shodný rozsah informací za předchozí rok dodaly společnosti na základě dotazníku rozeslaného finančními úřady, zejména Specializovaným finančním úřadem, který spravuje největší společnosti působící v České republice včetně finančních institucí. ?Finanční správa při kontrolách převodních cen už doměřila téměř miliardu korun!

Daňová Kobra

Byly plně rozběhnuty aktivity Daňové Kobry – spolupráce Finanční správy, Celní správy a Policie ČR na rozkrývání největších daňových podvodů. Aktivity Kobry jsou rozšířeny i na regionální úroveň, aby tento efektivní způsob vzájemné spolupráce fungoval shodně na celém území České republiky ve všech krajích. Daňová Kobra zachránila doposud státnímu rozpočtu ČR 4,1 miliardy korun.

Elektronická evidence tržeb

Zavedením elektronické evidence tržeb bude podvodné jednání podnikatele pro Finanční správu i zákazníka snadno rozpoznatelné. Systém e-tržeb umožní efektivněji zacílit kontroly tam, kde se projeví nesrovnalosti, a nezdržovat poctivé podnikatele zbytečnými kontrolami.

Prokazování původu majetku: návrh zákona

Jde o novelu zákona o daních z příjmů, míří na neprůkazně nabytý majetek, resp. majetek, jehož hodnota významně neodpovídá výši příjmů, které byly přiznány finančnímu úřadu. Správce daně bude případně moci požadovat vysvětlení, pokud existuje vysoký rozdíl mezi výší majetku a příjmy poplatníka, deklarovanými v daňových přiznáních. Jde o cílený nástroj, nikoliv o plošná majetková přiznání.

Centrální evidence účtů

Je navržen zákon o centrální evidenci účtů, která bude dostupná správcům daně a orgánům činným v trestním řízení pro efektivnější zjišťování majetku osob v příslušných řízeních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…