Andrle Sylor (Úsvit): Přemysl II. Otakar „ožil“

22.08.2014 10:21

Andrle uspořádal mši na Moravském poli

Andrle Sylor (Úsvit): Přemysl II. Otakar „ožil“
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Bývalý poslanec za hnutí Úsvit-NK Augustin Karel Andrle Sylor.

V neděli 17. srpna uspořádal poslanec Hnutí Úsvit Augustin Karel Andrle Sylor mši za krále Přemysla II. Otakara nedaleko rakouské vesnice Dürnkrut (Suché Krůty), kde český král, nazývaný též přídomkem Železný a Zlatý, padl roku 1278 v bitvě na Moravském poli proti Rudolfu habsburskému.

Za pěkného počasí a slušné účasti přibližně 25 lidí se uskutečnila mše celebrovaná kpt. Petrem Šabakou, vojenským kaplanem 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Liberec.

Andrle ještě před začátkem mše poděkoval všem přítomným a připomněl význam tohoto místa, kde padl jeden z nejvýznamnějších českých králů, zakladatel desítek měst, muž, který se měl stát římským císařem. „ Nevím, zda někdo za těch „700“ let uspořádal na tomto místě mši za krále Přemysla, nikdy jsem o tom neslyšel, ale myslím, že si to bezesporu zaslouží,“ pronesl k přítomným divákům poslanec Andrle a jedním dechem připomněl, že se též zasloužil o realizaci vůbec první sochy českého krále na území ČR, která stojí ve Vysokém Mýtě.

Slova se následně ujal páter Šabaka, který ve své řeči připomněl Přemyslův odkaz a mnohdy našel paralelu se současným neklidným světem.

Dodnes není známé, kdo přesně Přemysla v poslední bitvě zradil, historici se nicméně shodují, že to byl někdo z české šlechty, kterou si Přemysl během své vlády znepřátelil omezováním její pravomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…