Andrle (Úsvit): Češi, máte příliš zahnuté okurky!

13.05.2014 16:22

Evropská komise, byrokratické hnízdo Evropy, slibuje snížení administrativní zátěže podnikatelů a redukci směrnic. Veřejně se chlubí, že se jí už léta úspěšně daří snižovat byrokratickou zátěž, kterou sama hojně produkuje.

Andrle (Úsvit): Češi, máte příliš zahnuté okurky!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Zmíněnou „liposukci“ ztučněných evropských směrnic podmiňuje především založení komise sloužící pro kontrolu nesmyslných směrnic. Od roku 2007 v jejím čele stojí bývalý bavorský premiér Edmund Stoiber.

 Komise pro kontrolu komise jistě ještě zvedne ze židle všechny kritiky evropské byrokracie. V loňském roce se ke komisi nadto přidala iniciativa REFIT. V rámci REFIT prochází úředníci EU desítky tisíc zákonů a nařízení a hodnotí jejich užitek a dopad.

 Od roku 2005 prý komise EU odstranila 5590 nesmyslných zákonů a nařízení, které sama vyprodukovala. Byrokratická zátěž se tak údajně snížila o 26,1 %.

 V pomyslném koši se tak ocitly například některé direktivy ohledně standardů ovoce a zeleniny. Na trh se tak mohly vrátit i zahnuté okurky. S velkou slávou tedy tuční úředníci EU nyní přepočítávají úsporu firem, které již nemusí ročně vyhazovat příliš zahnuté okurky v přepočtu za 970 milionů!

 Já se ptám, kdo jim však vrátí ty předchozí ztráty za Evropou diskriminované okurky a jiné ovoce, které neodpovídalo zavedeným přehnaným standardům? Není spočítaná úspora nyní spíše výsměchem postiženým podnikům? Copak producenty nesmyslných směrnic nemohou postihnout žádné sankce? V jakém kocourkově to žijeme? Hnal bych autory k odpovědnosti místo, abychom se dál nadutě chlubili odhalováním vlastních chyb a nesmyslů.

 Vždyť podle průzkumů v přepočtu 74 % unijních občanů pokládá EU za přebyrokratizovanou.

 Každopádně alespoň, že nějaký kontrolní mechanismus existuje, když bylo zjištěno, že je EU schopna produkovat takové nesmysly. I když si jej platíme ze svých daní. Abych uzavřel celou záležitost alespoň s pozitivním výhledem, měli bychom již nyní významně ušetřit. 20procentní snížení administrativní zátěže znamená úsporu ve výši cca jeden až jeden a půl procenta HDP.

Mgr. Richard Andrle Sylor, MBA

  • BPP
  • EU je „ekonomickým obrem, ale "politickým trpaslíkem"
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…