Antl: Do „neslučitelnosti funkcí“ s poslaneckým mandátem by měli být zahrnuti i ministři

06.01.2014 14:53

Názor na kumulaci ústavních funkcí.

Antl: Do „neslučitelnosti funkcí“ s poslaneckým mandátem by měli být zahrnuti i ministři
Foto: redakce
Popisek: Miroslav Antl, senátor

Dotaz:

Pane doktore, co říkáte na tuhle výzvu pana Sobotky 5 hejtmanům, kterou zveřejnil včera server Novinky.cz? Pan Sobotka jako předseda ČSSD a budoucí premiér po nich chce, aby se rozhodli, jestli budou hejtmani nebo poslanci. Argumentuje tím, že obě funkce jsou v reálu neslučitelné, že se nemohou věnovat oběma funkcím současně. Tvrdí, že se k tomu všichni zavázali předem ještě před volbami. Nám jste taky vzkázal, že nemůžete být současně senátorem a hejtmanem, když jsme vás volili na hejtmana, vyhrál jste a odmítl jste naši důvěru. Souhlasíte s panem Sobotkou?

Odpověď:

Zdravím Vás – a stručně reaguji:

Naprosto souhlasím s tím, že se obě funkce nedají zvládnout souběžně, pokud je člověk chce dělat skutečně naplno a odpovědně.

Jinak já jsem „neodmítl Vaši důvěru“  - a stejně tak jsem neodmítl ani funkci hejtmana (ostatně to mi ani nikdo nenabídl :-) ), ale celou dobu (ještě před volbami do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje) jsem jasně uváděl, že chci být, resp. zůstat, především předsedou Ústavně-právního výboru Senátu Parlamentu ČR, kde jsem „celorepublikově prospěšnější“ – a že se tyto dvě funkci určitě nedají zvládat současně…

Je nepochybné, že i „řadoví“ poslanci, kteří nezastávají v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR (= PS) žádnou další funkci, by měli být ve svém úřadu, tj. v PS, minimálně tři týdny v měsíci, takže na další funkce už jim moc času fakticky nezbývá.

Ostatně pan předseda ÚVV ČSSD své včerejší tiskové prohlášení argumentačně opírá o usnesení Předsednictva ČSSD a Ústřední výbor ČSSD z června loňského roku, v němž se zejména uvádí, že:

„… ÚVV ČSSD pokládá do budoucna za nevhodné, aby poslanec PSP ČR zvolený za ČSSD kumuloval tuto veřejnou funkci s funkcí hejtmana, náměstka hejtmana, primátora, uvolněného člena krajské rady či uvolněného člena rady statutárního města…“.

I v této souvislosti si neumím odpustit (pro mne typicky provokativní) poznámku, že by tedy logicky do „neslučitelnosti funkcí“ s poslaneckým mandátem měli být zahrnuti i ministři, tedy„uvolnění“ členové Vlády České republiky. Ti by totiž měli svůj velice odpovědný a nepochybně (i časově) náročný úřad včele ústředních orgánů státní správy vykonávat naplno – a pak nechápu, kde berou čas na plnění svých povinností poslaneckých…

Nelogičnost tedy spatřuji zejména v tom, že radní kraje či města jsou vlastně „ministři“ na této úrovni, která je omezena regionálně, takže republikoví ministři mají zcela nepochybně podstatně větší pravomoci – a tím i více povinností a nesrovnatelně větší odpovědnost.

Osobně bych čekával, že i ministři (nejméně za ČSSD) by se měli rovněž vzdát svých poslaneckých mandátů, přestože se o nich inkriminované usnesení (mně nepochopitelně) nezmiňuje...

Ale u nás už je tento souběh funkcí vlastně zvykem, protože zřejmě a zkrátka „… nejsou lidi…“. Tím samozřejmě v žádném případě nemyslím, že by ministři či poslanci nebyli lidé :-)

Miroslav Antl  (senátor)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Antl - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…