Babiš (ANO): Města a obce volají po garantovaných příjmech, to je ale věc dohody koaliční rady

29.11.2016 15:14

Díky lepšímu výběru daní v letošním roce by se daňové příjmy obcí měly zvýšit o 14 miliard korun a daňové příjmy krajů o 10 miliard korun. Na pravidelném jednání pracovní skupiny Ministerstva financí a samospráv to řekl 1. místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. Dodal, že města a obce z územně samosprávních celků nejlépe hospodaří a resort se snaží podnětům samospráv naslouchat.

Babiš (ANO): Města a obce volají po garantovaných příjmech, to je ale věc dohody koaliční rady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Je pravdou, že se podařilo vyřešit dlouho neřešené financování veřejného opatrovnictví a za to děkujeme nejen Ministerstvu financí, které na tuto oblast přislíbilo 350 milionu korun od roku 2017,“ říká místopředseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal a dodává: „Rovněž by se měl zvýšit podíl z DPH, které města a obce dostávají z rozpočtového určení daní na 23,58 % přislíbených před důchodovou reformou a podíl příspěvků z daní na jednoho žáka ze 7 na 9 %.“

„Podíl z DPH, které města a obce dostávají z RUD, se od roku 2017 zvýší ze současných 20,83 % na 21,40 %. To jsou 2 miliardy korun, respektive 1 miliarda do obecních pokladen, protože dojde také ke změně, co se týče motivačních složek z daně příjmu fyzických osob,“ říká ministr financí Andrej Babiš a dodává: „Rozumím tomu, že města a obce volají po garantovaných příjmech z pohledu dlouhodobého plánování a pokud by záleželo jen na mně, zvýšil bych jim podíl z DPH v RUD na 23,58 %, a to za podmínky reformy sdílení daní z hazardu. To je ale věc dohody koaliční rady.“ Debatu přitom nelze oddělit od jednání o rozpočtu na rok 2018 a střednědobých výdajových rámců, jež v současné době projednává Sněmovna.

Peníze z hazardu by měly jít na rozvoj sportu

Andreji Babišovi osobně přijde nesmyslné, že města a obce jsou daňově motivovány k rozvoji hazardu na svém území. Podle něj by tyto finance měly jít na podporu sportu, a to samozřejmě také v obcích.

Podle Pavla Drahovzala se v každé dobré firmě za dobré hospodaření, efektivní výkon a rozumný přístup odměňuje. Tak by to mělo fungovat i v případě dlouhodobě nejlépe hospodařících města a obcí. Peníze z daní totiž slouží rozvoji samospráv, tedy široké veřejnosti. Města a obce jsou přitom základním stavebním kamenem státu a ten lze nejen podle Svazu měst a obcí ČR zpevnit právě zvýšením koeficientu u daně z přidané hodnoty. Takové rozhodnutí totiž podpoří život v 6 358 městech a obcích a bude benefitem pro všechny občany České republiky. Debaty o rozpočtovém určení daní (RUD) však rozhodně nekončí. Na jednání se tak řešily i dříve uvedené motivační složky u daně z příjmů fyzických osob a národní finanční zdroje po roce 2020 v souvislosti s evropskými dotacemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: Slovenský příběh jasně ukazuje, jak fungují zoligarchizovaná média

7:02 Senátor Hilšer: Slovenský příběh jasně ukazuje, jak fungují zoligarchizovaná média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oligarchii.