Bajer (Soukromníci): Pokud stát nepomůže i drobnému podnikání, dojde k dalšímu zavírání provozoven

25.09.2020 18:37

Vládní návrh tzv. kurzarbeitu, podle kterého by mohl zaměstnanec zůstat doma až čtyři dny v týdnu a sedmdesát procent výdělku by mu hradil stát, vítá Strana soukromníků ČR. Podle jejího předsedy ale program zkráceného režimu ochrání pouze zaměstnance velkých firem, ale následovat by měla podpora státu směrem k drobným podnikatelům a OSVČ.

Bajer (Soukromníci): Pokud stát nepomůže i drobnému podnikání, dojde k dalšímu zavírání provozoven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bajer

"Plánovaná pravidla jsou velmi složitá, zvládnou je jen velké firmy, které na to mají vyčleněný personál. Menší firmy se s tím nejspíš raději ani nebudou zabývat. Bohužel stát zatím nemyslí na zhruba milionovou skupinu živnostníků, tedy na drobné podnikatele, kteří tvoří nemalý hospodářský výsledek a drží ekonomiku v době krizí a upadajícího průmyslu," řekl šéf Soukromníků, který je zároveň lídrem společné koaliční kandidátky s Trikolórou v Pardubickém kraji pro podzimní krajské volby.

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36034 lidí

Jak Bajer dodal, právě drobné živnostníky nejvíce postihují pandemická omezení. "Malé prodejce, hospodské, podnikatele v oblasti služeb. Na ně stát vůbec nemyslí a jsem přesvědčený, že měl začít právě u nich. Stát zapomíná řešit situaci osob samostatně výdělečně činných, drobných podnikatelů," uvedl šéf Soukromníků

. Pravidla pro získání státní dotace pro zaměstnance jsou navíc podle něj velmi složitá a zvládnou je jimi projít jen velké firmy, které na to mají vyčleněný personál. "Menší firmy se s tím budou potýkat. Je to další políček už tak zkroušenému drobnému podnikání, za následek to bude mít další zavírání provozoven, úbytek podnikatelů, protože s podnikáním prostě nemalá skupina obyvatel skončí. O zvyšování nezaměstnanosti nemluvě," dodal Petr Bajer. Vyzývá proto vládu, aby přišla co nejdříve s opatřeními podporujícími tuto opomíjenou,a ale přitom velkou skupinu podnikatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

16:21 Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh na projednání bodu, nazvaného Účet…