Balaštíková (ANO): Kozel v zahradnictví a slon v porcelánu

28.09.2023 14:04 | Komentář

Ministr zemědělství Marek Výborný je ryzí oportunista a jak se ukazuje, ani mu v jeho nové pozici nic jiného nezbývá.

Balaštíková (ANO): Kozel v zahradnictví a slon v porcelánu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

 Zemědělství evidentně nerozumí, chytá se argumentů z jedné a z druhé strany a jediným pevným bodem v jeho chování je svatý grál pětikoaliční jednoty. Jak mu přikážou ve vládě, tak v rezortu koná. Vypouští fráze a v konečném důsledku škodí.

Abychom si to alespoň v hlavních bodech shrnuli: Neuvěřitelná teze „kdo vydělává, ať si platí rozvoj sám“ je sice líbivá a úžasně jednoduchá, ale kdyby pan ministr přemýšlel jen o minutu déle, musel by přece pochopit, že v úspěšných firmách padají dotace na úrodnou půdu, kdežto v neúspěšných nahrazují něco, co tam evidentně chybí – nejspíš výkonnost. Na stejné téma je i další perla: stanovíme limit na investice 30 milionů, aby se dostalo na víc subjektů. Bezva – ale za 30 milionů nikdo nic významného nepostaví. Jestli chceme rušit klecové chovy slepic a nahradit je modernějšími, tak jsou to investice v miliardách. Kdo se do toho pustí? Ten, který před pár lety budoval za stamiliony klecové chovy, které má teď rušit? 

Pan ministr chce, aby se české mléko zpracovávalo v českých mlékárnách. Ty vydělávají, takže na investice jim nepřidá a zřejmě neví, že i naše největší mlékárny jsou proti německým poměrně malé. Velké mlékárny jsou samozřejmě rentabilnější, nakupují velké množství mléka – i českého – a vyrábějí velká množství výrobků s nižší režií a tedy i levněji. To je důvod, proč mnohdy české mléko putuje do zahraničí a vrací se v podobě dovážených jogurtů. S tím ovšem pan ministr nebude dělat nic.

Od roku 2004, tedy od vstupu do EU jsme prošli těžkým obdobím ztráty vlastního trhu v řadě tradičních komodit. Pan ministr se nyní vyjadřuje v tom smyslu, že dnešní úroveň naší soběstačnosti je ta nejlepší a že ji chce zachovat. Jak? Copak nechápe, že je to trend, který bude pokračovat, pokud se mu nevzepřeme? Stačí se podívat na podmínky polských zemědělců, na jejich dotace, na jejich daňové úlevy a na další okolnosti. Válcují nás tak, že už i naši lidé raději jezdí do Polska nakupovat potraviny. To chce pan ministr zachovat?

Velmi poučná je současná epizoda s vývozem ukrajinského obilí. Naše bohorovná vláda nám sdělila, že o nic nejde a žádné embargo není třeba. Polská vláda vyvolala poměrně ostrý konflikt a uspěla. Na její stranu se postavilo Slovensko, Maďarsko a my jsme se pak tedy také nějak přilepili a mohutně kývali hlavami. Vratné kauce, garantující, že se transporty ukrajinského obilí nedostanou na naše trhy je dobré, dokonce bych řekla vtipné řešení. Z našich hlav to bohužel není, tak jsme se alespoň přitulili a teď se můžeme radovat, že jednotný evropský přístup zvítězil. Houby zvítězil. Skutečným vítězem je polská vláda, která se nebála postavit za své zemědělce a vlastně se tak zastala i těch našich.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.