Bartoš (ODS): Několik poznámek ke kapličkovému referendu

30.08.2017 19:02

Kapličkové referendum bez hlubší znalosti věci by bylo jenom plýtváním prostředky daňových poplatníků. Město by tyto finance mohlo využít mnohem účelněji a lépe.

Bartoš (ODS): Několik poznámek ke kapličkovému referendu
Foto: Redakce
Popisek: Walter Bartoš

Před necelými dvěma roky v důsledku neopatrnosti narazil řidič kamionu při vjezdu do Strážnice do kapličky Všech svatých a v podstatě ji celou zdevastoval. Na první pohled se zdálo, že obnovit ji znovu nebude až tak vážným problémem. Bohužel v důsledku byrokratického řetězce, jehož součástí jsou nejrůznější vyjádření dotčených orgánů, není celá věc doposud uzavřena. Z vleklých jednání nakonec vyplynuly dvě varianty, se kterými město pracuje. První variantou je obnova na původním místě a druhou pak přesun přibližně o 30 metrů směrem na jihovýchod. Připouštím, že druhá varianta se rýsuje jako reálnější. Zřejmě z toho důvodu vzniklo ve Strážnici petiční hnutí, které docela hlasitě deklaruje, že na umístění kapličky se dívá jinak. V čem se tedy tak moc liší názor města od jejich pohledu? V první variantě znamenající obnovu kapličky na původním místě se navrhovatelé shodují s městem, ve druhé variantě pak také navrhují posun kapličky stejným jihovýchodním směrem ale pouze o 15 metrů. Zbývajících 15 metrů je tedy pro ně zřejmě pádným důvodem, proč má petiční výbor ambici uspořádat referendum. Jakýmsi mluvčím výboru a nejvíce viditelnou osobou v této věci je paní Ing. Marie Jarošová.

V dopise občanům, který zřejmě paní Jarošová dala do oběhu, je argumentováno historickým a duchovním významem kapličky. Zvláště na historické argumenty, které jsou nám předkládány jako nepochybná a jasná fakta, je kladen zvláštní důraz. Předně je však třeba poznamenat, že paní Jarošová, spiritus agens této výzvy, nedisponuje žádným univerzitním diplomem v oboru historie ani v oboru společenských věd. Není tedy v těchto oborech ani respektovaným odborníkem, který publikuje, a ani mi není známo, že by vykazovala v tomto směru jakoukoliv přednáškovou činnost. Přesto všechno, nebo snad právě proto má ale dostatek odvahy a sebevědomí se relevantně k historii a v podstatě i k filosofii dějin (pojem historický význam lze už zařadit spíše do filosofie dějin) vyjadřovat. V petici je psáno, že kaplička překrývá místo, kde docházelo k velkému utrpení a bolesti popravovaných žen. Je ke škodě věci, že paní Jarošová neuvádí zdroje, o které se tento její názor opírá. Nikde v historických pramenech totiž nenalezneme, že by se explicitně s přesností na metr mělo jednat o uvedené místo. Významný kronikář města Jan Skácel, opíraje se o piaristickou kroniku, uvádí na straně 68 ve svém Čtení o Strážnici, že dne 16. října 1733 byla sťata za Veselskou bránou u kapličky sv. Jana Nepomuckého Marina Frankiana. Tato zpráva spíše naznačuje, že ženské popraviště bychom mohli lokalizovat někde do míst kolem dnešního Alnusu, tedy podstatně dál než je uváděno v petici. Myslím, že pojem za Veselskou bránou zmiňovaný v historických pramenech je velmi důležitý, neboť ukazuje na lokalitu poměrně rozlehlejší. Ve svém dopise si navrhovatelé referenda tuto skutečnost vůbec neuvědomují, poněvadž píší, že přesunem kapličky o 30 metrů bude znehodnocen její historický a duchovní význam, přitom ale sami navrhují její přesun o 15 metrů. Kde je tedy přesná hranice, kdy už se ztrácí historický význam kapličky? Už na šestnáctém metru, nebo na devatenáctém, nebo až na dvacátém šestém? Nechtěl bych to rozhodovat. Čím více o celé věci přemýšlím, tím více se kloním k názoru, že tvrzení paní Jarošové, na která má samozřejmě plné právo, nejsou podložená žádnou historickou erudicí ani důkladnou znalostí tématu. Jedná se tedy zcela nepochybně o nekvalifikovaná vyjádření, která mohou být pochopitelná z pohledu emočního, nemají však žádnou odbornou validitu. Mimochodem památkáři, jako kvalifikovaný orgán státní správy, nemají námitek ani proti jedné z variant, které prosazuje město. Ve světle těchto skutečností by tak kapličkové referendum bylo jenom plýtváním prostředky daňových poplatníků. Mnohem prospěšnější a účelnější by bylo věnovat tyto nemalé peníze na kulturní, sportovní a zvláště vzdělávací aktivity dětí. Třeba pak budou o historii vědět více než naše generace.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…