Bartošek (KDU-ČSL): Když se „experti“ na rodinu mýlí

19.10.2017 12:34

Praktické možnosti pro rodiče malých dětí a především možnosti maminek, jsou dnes velmi široké a variabilní. Nejen, že se zvýšily daňové slevy, byly zavedeny dětské skupiny, školkovné, výrazně se rozšířily i možnosti i pro takové tatínky, kteří si chtějí výchovu nejmenších užít na plno.

Bartošek (KDU-ČSL): Když se „experti“ na rodinu mýlí
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

"Zrušme či snižme daňovou slevu na manželku bez příjmu. Je to nástroj, který odsouvá ženy z trhu práce," tvrdí ekonomka think-tanku IDEA při CERGE-EI Klára Kalíšková. "Tuto daňovou slevu je možné transformovat do jiné dávky. V případě péče o malé dítě do rodičovského příspěvku. V případě péče o seniora třeba do příspěvku na péči," doplňuje Robert Jahoda z Masarykovy univerzity.

„Experti“ se ve svých závěrech hluboce mýlí. Jak již bylo výše uvedeno, možnosti dnešních rodičů jak skloubit práci s výchovou dětí jsou, oproti minulosti, velmi komfortní. Zcela nepravdivé je tak tvrzení, že nová pravidla „odsouvají ženy z trhu práce“. Jestliže k něčemu takovému dochází, nejde o „systémovou chybu“, nýbrž o nevstřícný postup konkrétního zaměstnavatele. Tato situace pak spadá do pracovně-právních řešení případných sporů. S nástroji tzv. prorodinné politiky však nesouvisí.

Česko na rodiny vydává v Evropě průměrných 2,5 procenta HDP a v rámci těchto peněz má druhý největší podíl výdajů na daňové slevy mezi zeměmi OECD. Na druhé dítě stoupla sleva o 6 tisíc korun z 13.404 korun na 19.404 korun, na třetí a další dokonce o 10.800 korun. Z 13.404 Kč na 24.204 korun. Nakonec se schválilo zvýšení slevy na první dítě o 1.800 korun na 15.204 korun.

I zaměstnavatelé mohou návrat rodičů po rodičovské napomoci např. i větší nabídkou tzv. flexibilních úvazků či home office. V EU je žen pracujících na částečné úvazky průměrně 32 procent, u nás je to pouhých 8 procent. Pomoci v tomto směru by mohlo i daňové zvýhodnění částečných úvazků, což by zvýšilo jejich atraktivitu.

Jan Bartošek
místopředseda Poslanecké sněmovny a KDU-ČSL

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: Vláda více oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž

7:02 Senátor Hilšer: Vláda více oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oligarchizaci české politiky.