Bartošek (KDU-ČSL): Ministr Babiš nedrží slovo, sociálním službám hrozí destabilizace

03.07.2015 15:03

KDU-ČSL je silně znepokojena informací, že ministerstvo financí odmítá splnit loňské rozhodnutí vlády přidat 750 milionů na platy a mzdy pracovníků v sociální péči. Lidé, kteří se starají o potřebné, přitom pobírají velice nízké mzdy; ti v přímé péči dostávají pouze 12-15000 Kč hrubého.

Bartošek (KDU-ČSL): Ministr Babiš nedrží slovo, sociálním službám hrozí destabilizace
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

"Považuji to za naprosto neuvěřitelné jednání. Vláda loni řekla jasně, že na platy pracovníků v sociální péči letos přidá. Kraje, které tyto prostředky rozdělují, již s nimi na základě vládního usnesení počítají. Ministryně práce a sociálních věcí reagovala na situaci v tom smyslu, že necelou polovinu potřebné sumy najde ve svém resortu. Ministr Andrej Babiš však nechce uvolnit ani ten zbytek. Otevřeně říkáme, že destabilizace sociálního sektoru bude plnou zodpovědností ministra Babiše, který nedrží slovo. Zároveň svým nevyzpytatelným chováním říká, jak málo si váží těžké a nedostatečně ohodnocené práce těch, kteří v sociální sféře působí," řekl k jednání Ministerstva financí Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL.

Sociální péče je dlouhodobě podfinancovaná. Nedostatek peněz na pracovníky v tomto oboru tvrdě pocítí kraje, do jejichž kompetence tato oblast spadá.

"Příští rok se konají krajské volby. Jsem zvědavý, jak bude ministr financí a předseda hnutí ANO 2011 v kampani vysvětlovat, proč se rozhodl tímto způsobem torpédovat krajské rozpočty v tak citlivé oblasti,“ dodal Jan Bartošek, garant sociální politiky KDU-ČSL.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…