Bartošek (KDU-ČSL): Škoda, že si pane Babiši nevzpomínáte na vaše vazby na pana Langera a Grosse

10.05.2017 17:30

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 5. 2017

Bartošek (KDU-ČSL): Škoda, že si pane Babiši nevzpomínáte na vaše vazby na pana Langera a Grosse
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Já osobně asi nejlépe navážu na pana ministra Zaorálka. Já si také myslím, že mít majetek není překážka být v politice, ale nese to sebou velkou míru rizika. A v praxi se ukazuje, že to riziko je větší, než jsme si možná dokázali dříve představit.

Pane ministře, (Hlasy ze sálu: Není tady, odešel.) teď odešel, nevadí, přesto to řeknu. Tvrdíte, že nejste ze světa politiky. Tvrdíte, že nejste politik, a já vám říkám, že to není pravda. Vy jste součástí politického světa už od padesátých (Oživení v sále, řečník se opravuje.), devadesátých let. Padesátých možná také. Vy jste politickou scénu v této republice formoval. Vy jste byl její přímou součástí, jen jste nebyl tolik vidět. Škoda, že si nevzpomínáte na vaše vazby na pana Langera, Grosse a další. Škoda, že jste tak rychle zapomněl, že jste byl aktivní a že jste se světem politiky v České republice byl ve velmi úzkém kontaktu.

Jestli jsou skutečně pravda odposlechy, které jsou venku - a já souzním s tím, že odposlouchávat cizí lidi je sprostota a nemá se to dělat, jestliže to není schváleno podle zákona - ale jestli jsou ty odposlechy pravda, tak mě k tomu napadá jeden takový příběh z padesátých let, kdy se říkalo: Když zatýkali milionáře, tak jsem mlčel, protože se mě to netýkalo. Když zatýkali ty, co vlastnili statisíce, tak jsem také mlčel, protože se mě to netýkalo. A když si potom přišli pro mě, tak už nebyl nikdo, kdo by se mě zastal. Pragmaticky bych k tomu mohl přistoupit s tím, že se říká: V odposleších se mluví o sociální demokracii, v odposleších se mluví o ODS, tak bych si mohl říci, že mě se to netýká, to je přece moje politická konkurence. Jenže ono se mě to týká. Ono se to týká každého z vás a ač si to možná nechcete připustit, tak se to týká i vás, milí členové hnutí ANO. To je prostě skutečnost, to tak je.

A jestli je to pravda, tak vám říkám, že se nám vrací do republiky móresy, které známe před rokem 1989 s celou mírou nesvobody, manipulace a ovlivňování veřejného mínění.

(Poslanec Janulík ze sálu mimo mikrofon: A když to pravda není?)

Dostanu se k tomu, vážený kolego, prostřednictvím pana předsedajícího.

To, co mě mrzí, je, že místo toho, abychom zde byli účastni věcné debaty a odpovědí na otázky, tak když se nám nedostává odpovědí, nepřítomný pane vicepremiére, tak přecházíte do osobních útoků. To není o diskusi, to je o tom, že nejste schopen diskutovat a nejste schopen odpovědět. A místo diskuse se dost často setkáváme s tím, že lidi kolem sebe urážíte místo toho, abyste věci vysvětloval.

A já jsem dokonce přesvědčen, že svým chováním v mnoha ohledech poškozujete hnutí ANO.

A já jsem si jist, že zásadní pochybení jste udělal tehdy, jestliže vám někdo říká, že to jsou lživé spisy a výslechy, tak že jste s tím nešel ven a na policii. A rovnou na to odpovím. Jako člen vlády, jestliže vás to poškozuje, není to pravda, odposlechy jsou zmanipulované, proč nepožádáte o svolání Bezpečnostní rady státu? Tuhle kompetenci máte. Můžete to nechat prověřit. A já vás v tom klidně podpořím. Máte to ve své moci a ani tohoto nástroje nevyužijete.

Mnohokrát jste i na koaličních radách říkal, jak neovlivňujete média, jak do nich nevstupujete. Není to pravda. A já jsem přesvědčen, že v civilizované společnosti byste jako ministr odstoupil nebo měl odstoupit.

A ještě jednu otázku si kladu. Za předpokladu, že nahrávka, kdy mluvíte o tom, že se vám dostává do rukou záznam ze spisu Beretta, výslechy jiných lidí, a jestli se to časově překrývá s dobou, kdy v Poslanecké sněmovně probíhalo konání vyšetřovací komise ohledně reformy policie, já si kladu otázku, zda jste nám nelhal. O to víc by se celá situace měla prošetřit, zda to je nebo není pravda a zda výslechy byly nebo nebyly zmanipulovány, protože v případě, že to pravda je, tak by to mnoho věcí dokázalo vysvětlit.

Za lidovce říkám, že podpoříme program schůze.

A ještě jednu věc na závěr chci říci. Jestli si myslíme nebo jestli si někdo myslí, že to, co se děje, je pouze ohrožení nebo útok například na sociální demokracii k tomu, aby byla oslabena nebo zlikvidována před sjezdem nebo před volbami, jestliže to má být útok na ODS nebo jakoukoliv jinou stranu, tak podstata je mnohem hlubší a složitější. Stejným způsobem totiž mohou být likvidovány například firmy v rámci konkurenčního boje, mohou se tvořit kauzy na jednotlivé lidi a spravedlnosti se nedovoláte. To znamená, není to o tom, že zde řešíme pouze odposlechy. V dnešní době řešíme budoucnost této země a jejího dalšího směřování.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.