Bašta (BOS): Test koronavirem a migrací

08.03.2020 16:41 | Zprávy

Všechno špatné je také pro něco dobré, pokud se společnost a zejména politici dovedou poučit ze svých chyb. To se týká i současných "tanečků" okolo koronaviru.

Bašta (BOS): Test koronavirem a migrací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Existuje jedna optimistická poučka, která tvrdí, že krize nepřinášejí jen problémy a zhoubu, ale také nové příležitosti a perspektivy.

Občas to bývá pravda, ale až následně a s časovým odstupem. V první fázi vždy příchod neočekávané události prověří připravenost státních institucí, jež jsme si pro takové případy zřídili, provozujeme je a platíme. U nás v Čechách naštěstí dlouhá léta představovala takovou ukázku příprava silničářů na příchod zimy.

Vždy na konci podzimu nás veřejnoprávní média oblažila reportážemi o tom, jak je vše perfektně naplánováno, zahrnuli nás údaji o tunách posypových materiálů a počtu techniky, abychom se posléze dozvěděli, že příchod zimy silničáře zaskočil – poslední příběh s tzv. Ťokovým průsmykem na D1 si snad ještě všichni pamatujeme. Proto mě nijak nepřekvapilo, že konfrontace naší státní správy s prvními zjištěnými případy nákazy COVID-19 dopadla stejně.

Premiér Babiš 1. 2. reagoval na čínskou žádost o pomoc s dodávkami roušek, respirátorů a dezinfekce slovy, že sami nemáme dost. Od té doby uplynul více než měsíc a situace se nezměnila, nemáme dostatek ochranných pomůcek ani pro zdravotnický personál, jak prosáklo do tisku. Jak znám úřední postupy, tak se obávám, že objednávka, kteerá by specifikovala druhy a množství respirátorů, roušek, rukavic, ochranných oděvů a dalších pomůcek, v průběhu února neopustila ministerstvo zdravotnictví. Jedinou možnou analogii vidím v tom, že by naše armáda vyhlásila mobilizaci a teprve poté začala objednávat náboje, ovšem tak, aby dodržela pravidla o výběrovém řízení.

Hned první zkušenosti s detekcí osob nakažených koronavirem ukázaly, že českými byrokratickými postupy nedokáže otřást ani pandemie. Pokud ministerstvo vydá seznam italských rizikových regionů, tak občanka, která byla v sousedním nerizikovém a tvrdí, že má příznaky, musí být hypochondr, takže ji doporučíme, aby si pro klid své duše nechala udělat test za své. Představa, že by koronavirus nerespektoval český náhled na situaci v Itálii, musí každému našemu byrokratovi připadat přímo svatokrádežná. Následně se ukázalo, že i ministru zdravotnictví na celé věci více vadí narušení jeho hájemství než ohrožení obyvatel nekompetentním postupem jeho podřízených. V rámci objektivity musím dodat, že později se snažil situaci napravit. Nicméně první škody už byly napáchány.

Pokud jde o samotnou epidemii COVID-19, prognóza je velmi nejistá. Na jedné straně vidíme čínský a korejský represivní přístup opírající se především o téměř neprodyšnou karanténu a dezinfekci veřejných prostor, který je velmi účinný. Příklad Itálie nám ale ukazuje, že v EU by to nemohlo fungovat, protože nemáme dostatek vycvičených vojáků a policistů. Navíc v rámci většiny členských států Evropské unie fakticky nelze šíření koronaviru zastavit.

Současná vlna nelegální migrace oproti té z roku 2015 nevychází ze Sýrie, ale Afganistánu, Íránu a sousedních zemí. Tito lidé nesou a ponesou nákazu s sebou do Evropy. Írán ukazuje, že v jejich komunitě se virus šíří rychle a zhoubněji. To, co liberální demokraté nazývají multikulturalismem, může mít nečekané zdravotní důsledky. Stačí si vzpomenout na problémy, které čas od času máme v ČR s epidemiemi žloutenky či svrabu ve vyloučených lokalitách. Tak si představte COVID-19 v uprchlických táborech či v některých čtvrtích západoevropských velkoměst.

Ve svém prvním březnovém komentáři jsem napsal, že koronavirus je první světová politická pandemie. Obávám se, že v kombinaci s migrační krizí mají šanci tuto pohromu přežít pouze země s fungujícím státním aparátem. Se současnou českou vládou zatím moc dobré vyhlídky nemáme.

(převzato z Profilu)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Mužná čest velí jediné

16:21 Hašek (PRO): Mužná čest velí jediné

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na závěry vyšetřování zásahu Policie ČR na Filozofické …