Beitl (ODS): Jak si ministr Havlíček a vláda představují podporu malých obchodů

15.05.2021 11:41 | Komentář

Poté co vláda zlikvidovala drobné provozovny, začíná plánovat program na jejich dotace. „Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to.“ — Ronald Reagan

Beitl (ODS): Jak si ministr Havlíček a vláda představují podporu malých obchodů
Foto: archiv politika
Popisek: poslanec Parlamentu ČR Petr Beitl (ODS)

Zavedením EET zanikly stovky malých obchodů na vesnicích. Dalo se to čekat předem, přesto vládní zásah proti neplatičům daní v první řadě zlikvidoval obchody, které se zlikvidovat neměly. Pokud se dopouštěly daňových úniků, šlo o tak malé peníze, že to státní rozpočet nepoznal. Další obrovskou ranou bylo nesmyslné uzavření malých obchodů v rámci boje proti Covidu. Dodnes nikdo nevysvětlil jaký je rozdíl mezi šířením viru v supermarketu a malém obchodu.

Obchůdky a hospůdky jsou ale pro život na vesnicích a malých měst velmi důležité, zjistili teď na vládě. Proto se objevil plán Ministerstva průmyslu a obchodu na pomoc venkovským obchodům s potravinami s názvem Obchůdek 2021+. Jeho ambicí je pomoci prodejnám, které stát nejprve zlikvidoval. V nejmenších obcích program umožní čerpat dotace až 100 tisíc korun na provozovnu ročně. „Zachráníme tím desítky, možná stovky malých obchůdků v obcích,“ tvrdí Havlíček.

A když dotace nezaberou, založíme státní podnik Jednota, který bude prodejny provozovat a k tomu přidáme i další podnik Restaurace a jídelny. Obě tyto služby budou natolik společensky potřebné, že si zaslouží vysoké dotace ze státního rozpočtu. Dotace, které mnohonásobně převýší to, co stát zavedením regulací plánoval získat. Prostě jde o návrat do časů před listopadem 1989. Každá vesnice bude mít svůj státem dotovaný malý obchod a hospodu.

Reaganem jsem začal a můžu s ním i skončit.

Nejnebezpečnější věta na světě zní: „Ahoj, já jsem z vlády a přišel jsem vám pomoci.“ Teď ji tedy uslyšel český venkov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.