Bělobrádek (KDU-ČSL): Musíme snížit objem odpadu

19.05.2020 12:54

Vždy mě zamrzí, když vidím, jak v popelnicích na směsný odpad jsou plasty, papír a bioodpad. Někteří lidé netřídí, nebo to dělají špatně. Bioodpad např. vyhazují i s igelitovým sáčkem.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Musíme snížit objem odpadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Nedávno jsem se dozvěděl, že právě bioodpad tvoří v Česku složku komunálního odpadu až z 50 %! Přitom se dá v podstatě zcela využít. Kompostováním, popř. k výrobě bioplynu. Takto zbytečně končí ve spalovnách, nebo na skládkách. Nejekologičtější je, když na zahradě mají lidé kompost či kompostér, ač to dávno není zvykem.

S plasty to je jinak. Těch vytříděných se k recyklaci využije jen menší část. Nejcennější jsou PET lahve. Těch se vytřídí jen část a všechny se na recyklaci nevyužijí. Navíc se z nich nové u nás moc nevyrábějí. Proto se zvažuje, po vzoru některých států, zavést jejich zálohování. Ubyde jejich pohazování v přírodě, méně končí v komunálním odpadu a méně se jich potom musí vyrobit. Navíc je tento systém v souladu s cirkulární ekonomikou.

Cestou je i zavádění zálohovaných vratných kelímku na kávu, na pivo na fotbale, nebo na svařák na trzích. Méně jednorázových obalů znamená i méně odpadů. I zdánlivé drobnosti pomohou přírodě i nám všem.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.