Bělobrádek (KDU-ČSL): Případný odstřel vlků se týká jen problematických jedinců

03.08.2023 21:03 | Tisková zpráva

Krajský úřad Královéhradeckého kraje vydal rozhodnutí o výjimce dle zákona o myslivosti k odlovu vlka obecného v 17 honitbách na jeho území. Nejedná se o obecnou výjimku k odstřelu vlka, ale o administrativní rámec, který umožní jednat v případě potřeby eliminace problematického jedince. Rozhodnutí by mohlo nabýt platnost nejdříve v polovině srpna.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Případný odstřel vlků se týká jen problematických jedinců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Situací kolem výskytu vlka obecného v Královéhradeckého kraje se dlouhodobě zabýváme. V našem regionu se vyskytují jedinci, kteří jsou méně plaší, a proto je nutné, aby krajská samospráva byla připravena na situaci, kdy veškeré snahy o zaplašení daného jedince nebudou mít účinek. Případný odstřel bude možný až jako poslední z řady opatření a týká se jen problematických jedinců,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek.

Jedinec bude jako problematický vyhodnocen v souladu s postupem uvedeným v Pohotovostním plánu, který společně vydalo Ministerstvo životního prostřední ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Na problematického jedince vlka budou nejprve použity operativní metody plašení, uspání jedince pomocí narkotizační látky, nasazení telemetrického obojku, transport mimo problémovou lokalitu.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6152 lidí

Jako poslední možnost proběhne odstřel daného jedince na základě rozhodnutí pohotovostního štábu, jehož členy jsou zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, Policie ČR, Státní veterinární správy ČR a Českomoravské myslivecké jednoty.

Krajem vydané rozhodnutí umožňuje odstřel problematického jedince vlka v 17 honitbách na Trutnovsku, a to pouze uživatelům daných honiteb a pouze v součinnosti s Výzkumným institutem ochrany genofondů nebo Mendelovou univerzitou v Brně, kteří jsou držiteli uvedené výjimky ze zákazu u zvláště chráněných druhů dle zákona na ochranu přírody a krajiny.

Rozhodnutí vychází z dlouhodobého Programu péče o vlka obecného a z platného Pohotovostního plánu. Další podrobnosti a rady, jak se v případě setkání s vlkem chovat, lze najít ZDE.

Královéhradecký kraj prosí veřejnost, aby případná pozorování hlásila buď na e-mail stopy@selmy.cz, nebo na telefonní číslo 728 832 889 (kontaktní osoba: Mgr. Miroslav Kutal, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně). V každé takto zaslané zprávě je dobré uvést místo a čas pozorování, kontakt na pozorovatele a způsob atypického chování, případně připojit videonahrávku.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…