Bendl (ODS): Co se bude dít s Babišovým konfliktem zájmu?

06.02.2014 16:25

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 2. 2014. Ústní interpelace na předsedu vlády.

Bendl (ODS): Co se bude dít s Babišovým konfliktem zájmu?
Foto: red
Popisek: Petr Bendl

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, paní předsedající.

Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, vážený pane premiére, mám jednoduchou otázku. Členem vaší vlády je člověk, který patří k významným podnikatelům v České republice, a to v agrárním sektoru až v některých částech majících monopolní postavení. Chtěl bych vědět, zdali vám osobně vadí a cítíte to jako konflikt zájmu, jestliže ministr financí má pod sebou finančně analytický útvar či nikoliv, a zdali s tím hodláte něco dělat, neboť tento útvar má přístup k citlivým informacím konkurentům všech firem, má přístup k informacím, které mohou na trhu mít obrovskou hodnotu, a může být ve významném konfliktu zájmu.

Děkuji vám.

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji.

Vážený pane poslanče, dovolte mi, abych reagoval na vaši interpelaci. Samozřejmě je to do značné míry nová situace, se kterou jsme se doposud nesetkali, byť i v minulosti tady vznikaly politické strany velmi rychlým způsobem. Pan Babiš nepochybně není první podnikatel, který se dostal takto rychle do vlády na základě výsledků voleb. A chci zdůraznit, že to bylo na základě výsledků voleb. Občané, kteří volili hnutí ANO, tak věděli, kdo stojí v jeho čele a mohli logicky také předpokládat, že pokud tato strana získá silný voličský mandát, tak se může ocitnout ve vládě a může být součástí vládní koalice. Myslím si, že tady z tohoto hlediska nevím o ničem, co by předseda tohoto hnutí ve volební kampani skrýval nebo zatajoval z hlediska svého postavení a z svého hospodářského postavení.

Chci pouze připomenout, že v minulém volebním období, aniž bych tady chtěl dělat jakékoliv rovnítko, tak součástí vlády a nějakou dobu dokonce i ministrem byl faktický předseda Věcí veřejných pan Bárta, který byl také podnikatelem, byť v určité specifické oblasti. A tehdy jsme také vedli debaty o tom, jestli tady existuje střet zájmu vzhledem k tomu, že jeho politická strana nominovala ministra vnitra.

To riziko tady je vždycky a vždycky tady do budoucna bude v okamžiku, kdy podnikatel vstupuje do politiky. A tady si myslím, že je strašně důležité, abychom kladli důraz na standardní postupy na dodržování zákona. Máme tady zákon o střetu zájmů, který ukládá i členovi vlády povinnost v okamžiku, kdy ho čeká hlasování, ve kterém by mohlo dojít ke střetů zájmů, aby tento střet zájmu ohlásil. Čili je to respektování zákonného režimu.

Jsem také informován o tom, že pan Andrej Babiš rezignoval na funkce ve statutárních orgánech společnosti, kterou vlastní.

Pokud jde o finančně analytický útvar, to není žádná tajná služba. Předpokládám, že finančně analytický útvar má přesná pravidla a přesné postupy, řídí se zákonem z hlediska své činnosti. A nemám žádné důvody se obávat toho, že by finančně analytický útvar měl postupovat jiným než standardním způsobem. To znamená, ano, je to mocný nástroj, ale věřím pevně tomu, že bude používán v souladu se zákonem zejména k tomu, k čemu má sloužit, to znamená identifikovat nelegální transakce, pomáhat státu v boji s terorismem, pomáhat mimo jiné státu například i v boji s daňovými úniky.

Poslanec Petr Bendl: Dobře, já jsem tomu rozuměl. Věříte panu místopředsedovi vlády, že nezneužije ani toho faktu, že bude mít k dispozici citlivé údaje, byť to nemusí být žádné trestně právní věci. Ale bude mít přístup k účtům svých konkurentů. Vám to nevadí, dobře, budiž, alespoň to všichni slyšeli.

Jen bych tady chtěl připomenout, že jak pan bývalý poslanec Bárta, tak - tuším - i pan Řebíček se sami vzdali vlastnického práva a převedli své firmy na jiné osoby. Chtěl bych vědět, zda počítáte, že tak učiní i váš člen vlády.

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji.

Ona je to skutečně zajímavá otázka, pokud jde o finančně analytický útvar. Já jsem byl čtyři roky ministrem financí, ten útvar byl součástí Ministerstva financí již v té době, a popravdě řečeno mě nikdy nenapadlo, abych zneužil své pozice a zkoumal nějaké citlivé údaje kohokoliv. Říkám kohokoliv. Tam jsou standardizované postupy. Ten útvar je v zásadě oddělen od zbytku Ministerstva financí, a to jak z hlediska svého řízení, tak z hlediska dislokace. A pokud by ministr chtěl získávat nějaké citlivé údaje, tak o všech těchto žádostech by - předpokládám - byly vyhotoveny záznamy. To znamená, nelze podle mých informací, které mám k dispozici ze zkušenosti ministra financí, získávat citlivé údaje, aniž by to jakýmsi způsobem bylo vyhodnoceno, aniž by to jakýmsi způsobem bylo zaznamenáváno.

Předpokládám tedy, že by následně nový ministr mohl být informován o tom, že jeho předchůdce se snažil nějakým způsobem FAÚ zneužít. Čili já si nemyslím, že by k tomu mělo dojít. Znovu zdůrazňuji, jsou tady jisté postupy. A já v době, kdy jsem byl ministr financí, tak jsem tomu pokušení nepodlehl.

Pokud jde o pana Řebíčka, rozumím tomu příkladu. Pan Řebíček - tuším, že - prodal svůj podíl ve firmě Viamont. Ale nevím, jestli je to úplně šťastný příklad, protože i když on prodal svůj podíl, a když se podíváte na to, jak narostly zakázky firmy Viamont během doby, kdy byl pan Řebíček ministrem dopravy, tak se ukazuje, že stejně ty pochybnosti tady jsou. I když ten podíl prodal, tak přesto jsou pochybnosti, jestli náhodou to, že se shoduje expanze Viamontu s působením pana Řebíčka v čele Ministerstva dopravy, jestli to náhodou není důsledkem toho předcházejícího propojení. Jenom chci upozornit na to, že poté, kdy pan ministr Řebíček z čela ministerstva odešel, tak už se té firmě tolik nedařilo a myslím si, že nedopadla úplně dobře.

Takže nebyl to úplně dobrý příklad, ale po pravdě řečeno vůbec se nebráním diskusi o tom, jak do budoucna ten zákon o střetu zájmu novelizovat. Pokud dojdeme ke shodě, že bychom do budoucna měli určitá pravidla uplatnit nebo upravit striktněji, tak nepochybně věřím, že mluvím za celou vládní koalici, se takové diskusi vůbec nebráníme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…