Benešík (KDU-ČSL): Jak je ČR připravena na možné zásadní zvýšení dodávek vakcín?

11.03.2021 20:27

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2021 – interpelace premiéra Babiše k zvýšeným dodávkám vakcín

Benešík (KDU-ČSL): Jak je ČR připravena na možné zásadní zvýšení dodávek vakcín?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Ondřej Benešík.

Děkuji, pane předsedo. Já tak ostrý nebudu.

Předsedkyně Evropské komise prohlásila, že od dubna by mohla být zdvojnásobena dodávka vakcín v rámci EU na 100 milionů dávek měsíčně. Vycházela přitom z kapacitních odhadů výrobců, ale i z předpokladu, že do té doby dojde ke schválení dalších typů vakcín. V průměru by tak ve druhém čtvrtletí mělo být distribuováno mezi členské státy až 300 tisíc milionů dávek.

Schválení vakcíny Johnson & Johnson ze strany Evropské lékové agentury se očekává ještě tento týden, možná právě dnes. Obdobně se vyjádřil i komisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Ten v minulém týdnu prohlásil, že EU by měla být schopna vyrobit v ročním průměru mezi dvěma až třemi miliardami dávek do konce roku. Dodal zároveň, že očekává, že do konce léta by mohlo být naočkováno až 70 % dospělé populace.

Chtěl bych se tedy zeptat, jak je Česká republika připravena na toto možné zásadní zvýšení dodávek vakcín. Zkušenosti z přelomu roku jasně ukázaly, že vláda přípravu očkovací strategie podcenila a problémy s distribucí i vakcinací samotnou přetrvávají do dneška. Přitom Evropská komise vyzvala vlády členských zemí Evropské unie už v říjnu minulého roku, aby připravily národní očkovací strategie.

Děkuji za odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.