Benešík (KDU-ČSL): Máme-li konflikt na východě Ukrajiny řešit, musíme nazývat věci pravým jménem

23.02.2015 16:33

Jednání v Minsku jednoznačně potvrdila, že Ruská federace je přímým účastníkem konfliktu na východě Ukrajiny.

Benešík (KDU-ČSL): Máme-li konflikt na východě Ukrajiny řešit, musíme nazývat věci pravým jménem
Foto: Archiv OB
Popisek: Ondřej Benešík

Přesto se najdou lidé, kteří neustále tvrdí, že Rusko do konfliktu není přímo zapojené a jedinou odpovědnost mají ukrajinští separatisté. Ve světle posledních událostí je však naivní se domnívat, že několik povstalců dokáže tolik měsíců mít převahu a vést vítězné bitvy s regulérní armádou 40 milionové země. Jasná převaha, nasazené zbraňové systémy i doplňování mužstva jasně ukazují, že jde o hybridní součást ruské armády. 

Zkušenost s anexí Krymu nám říká, že příslušnost vojáků nelze určovat jen podle výložek na jejich uniformách. Ukrajinská strana vyčísluje konflikt na miliony dolarů denně. Kde potom berou prostředky separatisté? A proč Vladimir Putin a Sergej Lavrov vystupují tak hlasitě proti dodávkám zbraní ukrajinské straně, jestliže na konfliktu nemají vlastní zájem?

Je to, jako když zloděj křičí: „Chyťte zloděje!“. Volání Kremlu po diplomatickém řešení je vrcholem cynismu. Vývoj rusko-ukrajinského konfliktu jasně ukazuje, že se jedná o dlouhodobě připravovanou akci s cílem získat nová území – buď přímo, nebo ve formě vazalských regionů. Tyto imperiální choutky současných vládců Kremlu se projevily už při obsazování Gruzie a Podněstří před několika lety. V této souvislosti je důležité si připomenout i vlastní historii, kdy Československo bylo po několik desetiletí satelitem Sovětského svazu, který se více než 20 let nacházel pod jeho přímou vojenskou okupací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kdu.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Malý (Trikolora): Prý nás neosvobodili Rusové, ale Ukrajinci, píší

7:17 Malý (Trikolora): Prý nás neosvobodili Rusové, ale Ukrajinci, píší

Už zase kácíme pomníky a přepisujeme osnovy ve školách. Zase se pomalu vracíme k totalitě, socialism…