Berdychová: Kraj připravuje službu sociální rehabilitace

27.02.2024 7:17 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj připravuje službu sociální rehabilitace v pobytové formě pro osoby s mentálním postižením. Dvě domácnosti pro ubytování šesti klientů vzniknou na Pražském Předměstí v Hradci Králové po rekonstrukci rodinného domu.

Berdychová: Kraj připravuje službu sociální rehabilitace
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Stavební úpravy dispozičního řešení včetně vybavení vyjdou přibližně na 16,4 milionu korun včetně DPH. Tuto částku z větší části pokryje evropská dotace.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49981 lidí

„Síť sociálních služeb poskytovaných v našem kraji rozšiřujeme o nový prvek, a to o službu sociální rehabilitace realizovanou pobytovou formou pro klienty s mentálním případně kombinovaným postižením. Jde vlastně o nácvik samostatného bydlení, starání se o sebe, kdy na klienty, než zvládnou odejít do zcela samostatného bydlení, dohlíží a podporují je sociální pracovníci. V tomto prostředí se lépe navozuje pohodová domácí atmosféra, což mívá pozitivní dopad na psychiku i na fyzické a mentální schopnosti klientů. Postupně se snažíme na tento moderní způsob v péči o osoby s mentálním hendikepem postupně přecházet,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.

Rekonstrukce domu v hradecké ulici Prokopa Holého č.p. 221 již začala a měla by trvat necelý rok a půl. Vysoutěžená firma STATING s. r. o. zde vybuduje dvě samostatné bytové jednotky sociální rehabilitace pobytovou formou, a to v podobě dvou domácností s veškerým potřebným vybavením. Stavební práce vyjdou na zhruba na 15 milionů korun včetně DPH a více jak milion kraj vynaloží na nákup nábytku a potřebné elektroniky.

Z celkové částky do výše až 85 procent způsobilých nákladů by měla pokrýt evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), kdy v rámci příslušné dotační výzvy stát podporuje nákup budov, zařízení a vybavení, výstavbu a stavební úpravy, které vytvoří podmínky pro kvalitní poskytování ambulantních, terénních a pobytových sociálních služeb.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL