Berg (Zelení): Vsetín nesmí být popelnicí Valašska

21.06.2019 5:35

Na pondělním jednání vsetínského zastupitelstva, které odstartuje od 15 hodin, budou zástupci Koalice pro otevřený Vsetín (KOV) požadovat po vedení radnice jasné stanovisko k připravované spalovně odpadů.

Berg (Zelení): Vsetín nesmí být popelnicí Valašska
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

„Vzhledem ke zveřejnění dokumentace k procesu EIA budeme chtít, aby zastupitelstvo dalo jasnou stopku tomu, aby se ve vsetínské spalovně zpracovával odpad z celého okolí Vsetín či dokonce z Valašského Meziříčí, Rožnova nebo Vizovic. Vsetín nesmí být popelnicí Valašska. Vedení města několikrát přislíbilo, že chce na svém území zpracovávat pouze vlastní odpad. Nyní chceme, aby všichni zastupitelé dokázali, že je tento slib myšlen vážně,“ podtrhuje opoziční zastupitel za KOV Michal Berg. Podle něj se na jednání zastupitelstva chystají i občané města, kteří se zúčastnili protestního pochodu.

KOV navrhuje, aby zastupitelé uložili starostovi města zaslat vyjádření´ k dokumentaci EIA v řádném termínu zlínskému Krajskému u´rˇadu. Město Vsetín jako samosprávný celek totiž v listopadu loňského roku žádné připomínky k zahájení hodnocení vlivu na životní prostředí nepodalo. Proces takzvané velké EIA se tak konal hlavně díky připomínkám spolků nebo Krajské hygienické stanice. „Je načase, aby zastupitelstvo Vsetína přestalo hrát mrtvého brouka a zaujalo ke spalovně jasné stanovisko. Vedle široce podporované petice i pochodu městem proti spalovně je to i další vzkaz německému investorovi, aby splnil svůj příslib a neprosazoval spalovnu přes odpor občanů,“ upozorňuje Berg.

Opozice vedle toho předloží návrh, aby zastupitelstvo zadalo vypracovat analýzu alternativ spalovny. „Pokud samo vedení města připouští, že ZEVO není jediné řešení pro Vsetín a že by o spalovně mohlo být referendum, je nejvyšší čas se začít bavit o alternativách zpracování odpadu pro Vsetín,“ uzavírá Berg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.