Bernášek (ODS): Zneužívání lidí na ubytovnách je zločin

27.09.2013 12:40

Bohužel až příliš často se sociální dávky stávají „podnikatelským záměrem“ pro zajištění solidního příjmu bez práce.

Bernášek (ODS): Zneužívání lidí na ubytovnách je zločin
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Jak pro osoby, které o dávky žádají, tak pro lichváře, či provozovatele „ubytoven“ pro sociálně slabé. Je to stejný způsob podnikání jako v případě solárních baronů. Všichni tahají neoprávněně peníze z kapes daňových poplatníků, a je jedno zda přímo nebo nepřímo. A to jenom proto, že jim to děravé zákony a přehlíživost většiny společnosti umožňuje.

V Kladně máme takových „ubytoven“ osmadvacet a shromažďují se v nich nízkopříjmové skupiny obyvatel. Většina z nich nemá práci. Svoji frustraci si vybíjejí na svém okolí. Je tam hluk, nepořádek, nešťastní jsou z toho pak lidé v blízkých domech. Úřady práce vyplácejí lidem z ubytoven příspěvek na sociální bydlení, který ale z velké části končí v kapsách jejich majitelů či provozovatelů. V kladenských ubytovnách to měsíčně představuje částku dva miliony korun. Za jednu místnost takový člověk zaplatí například i neuvěřitelných 15 tisíc korun. Sociální dávky tohoto typu se tak staly pro určitou skupinu lidí odporným byznysem, který jim umožnil stát.
 
Zabránit předražování měla vyřešit novela zákona o změně financování sociálního bydlení, která měla platit od ledna příštího roku. Bohužel padla vláda, skončil parlament a novela proto taky spadla pod stůl. Bude to velké a třaskavé téma k řešení pro novou vládu i zvolené zákonodárce.

Ing. Miroslav Bernášek
místopředseda oblastního sdružení
náměstek primátora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích